Sezona kytkožroutů právě startuje!

Sezona kytkožroutů právě startuje!  Foto:
Sezona kytkožroutů právě startuje!
Foto: Thinkstock

Na Prima FRESH startujeme už třetí sezonu kytkožroutů! Ve spolupráci s Janou Vlkovou pro vás připravujeme nejen články o jedlém kvítí a býlí, ale také nevšední recepty, ve kterých své "úlovky" z procházek můžete využít.

Jana Vlková je autorkou krásné Květinové kuchařky, ve které najdete nejen velmi originální recepty, ale také užitečný herbář, podle kterého poznáte při svých výletech do přírody divoké rostliny, které stojí za to utrhnout a přinést domů do kuchyně. Nově si můžete koupit i speciální Notes pro všechny kytkožrouty.

My jsme pro vás připravili speciál Jedlé květiny, kde najdete pohromadě všechny články a recepty, které se jedlým kvítím a býlím zabývají:

Deset důvodů proč sbírat kytky k jídlu

Sezona kytkožroutů právě startuje!  Foto:

1. Protože při hledání jedlého kvítí a býlí vyjdete z domu a procházka dostane konkrétní téma, tedy cíl v abstraktním i konkrétním slova smyslu. Možná se s větší radostí připojí i pubertální děti, které obvykle s nastupujícím procesem dospívání procházky bojkotují.

2. Protože poznáte nová místa. Romantická zákoutí, která jsou kousek od cesty, zůstávají často našim pohledům skryta. Kytky k jídlu se nedají trhat na cestě. Potřebují svůj klid, aby vytvořily listy a květy, které na talíři vítáme jako novou chuť nebo dekoraci.

3. Protože všechno je to zadarmo. Kdo by přece jen chtěl přepočítávat na peníze, tak čas strávený pobytem v přírodě a sběrem rostlin je čas získaný a nikoli ztracený. Bilance je to tedy rozhodně pozitivní. Získáváme čas, který by bylo třeba trávit při nákupu zeleniny nebo snad i potravních doplňků v lékárnách.

4. Protože zejména jarní býlí obsahuje množství látek, po nichž naše tělo touží. Po tisíciletí naši předkové žili v rytmu přírody. Jarní očista nutně následovala po nevlídné zimě. Mnohé lehce nahořklé látky v býlí obsažené podporují činnost jater i ledvin.

Článek

Sedmikrásky na talíři  Foto:

Sedmikráskou si ozdobíte talíř po celé léto

Provází nás od jara do podzimu. Je ideální květinou pro začátečníky. Trvanlivá, krásná, chutná…

5. Protože každá další rostlina přidaná do běžného jídla rozšiřuje rejstřík chutí. Vytvářejí se další a nové akordy i ve struktuře připravovaných jídel. Trochu tuhé býlí podtrhuje měkkou chuť brambor, lístky česneku dodají šmrnc krémové polévce a tak podobně.

6. Protože žádné dvě rostliny nejsou stejné a jídlo je vždy originální, i když základní recept zůstává stejný. Jedlé kvítí a býlí to je vtělená kreativita, štědrý dar matky přírody.

7. Protože zaměstnáte jemnou motoriku. Trhání bylin a jejich následné omývání zaměstnává ruce velmi intenzivně. To, jak se přitom čistí hlava a uvolňuje nejrůznější stres, je více než jasné. Je to lepší než seance u psychoterapeuta.

Sezona kytkožroutů právě startuje!  Foto:

8. Protože máte neotřepané téma ke konverzaci, která navíc nikoho neurazí. Při hovoru o tom, co kde roste, co má nejlepší sezonu a co jak chutná se nedotýkáte žádných politicky nebo osobně citlivých zákoutí druhých osob.

9. Protože můžete vnímat sílu okamžiku. Rašení i kvetení trvá jen krátkou dobu, a když se nevydáme na sběr v tu pravou chvíli, nezbyde nám než čekat na další vegetační sezonu. Tam, kdy byl v dubnu česnek, není v červnu nic. Tam kde byla zjara půvabně kvetoucí louka, tam je v srpnu porost podobný strništi.

10. Protože existuje ještě spousta dalších důvodů, které si každý může vymyslet sám pro sebe. Protože po sbírání kvítí a býlí a po jeho následné konzumaci se většina lidí cítí fajn, i když nevědí tak úplně přesně proč.

Autor: Jana Vlková

www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu

Recept

Bavorský bramborový salát s podbělem  Foto:

Bavorský bramborový salát s podbělem

Objev bramborového salátu bez majonézy byl pro mne po pádu železné opony velkým kulinárním prozřením. Do naší rodinné kuchyně ho přivezla tetička, která kdysi emigrovala a...

Recept

Čočka s jarním lupením  Foto:

Čočka s jarním lupením

Mám ráda všechny luštěniny a nejraději na studeno. Nikdy je nezahušťuji moukou a nejraději vytvářím rozličné saláty. Přidaná zelenina, a to jak čerstvá, tak nakládaná, je...

Videa

reklama

reklama