Šafrán chudých s bohatými květy

Aksamitník na talíři  Foto:
Aksamitník na talíři
Foto: All

Nasušte si za zimu temně oranžové lístky. Aksamitníky letos kvetou jako o život.

Možná vás překvapí zjištění, že pěstujete na záhonku květinu, která obsahuje skutečné „éčko“. Ano, aksamitník rozkladitý obsahuje tolik luteinu, že se údajně používá pro přípravu potravinářského barviva registrovaného pod značkou E161b. Tento karotenoid, jehož barva je žlutooranžová, se vyskytuje i v dalších květinách. Vysoký obsah má například lichořeřišnice nebo měsíček zahradní a také některé listové zeleniny.

Vděčná květina

Aksamitníků existuje několik druhů, pro kuchyňské použití je velmi vhodný aksamitník rozkladitý známý také pod jménem afrikán. Jeho květy jistě dobře znáte. Mají průměr tři až pět centimetrů a sytě žlutou, oranžovou až okrovou barvu. Jeho vůni také poznáte i se zavřenýma očima.

Aksamitník na talíři 5 Foto:

Je to jednoletá bylina, kterou lze vysévat do pařeniště a pak přesazovat na záhonek. Přestože se o něm tvrdí, že odpuzuje různé škůdce a slimáky, je považován za prvotřídní delikatesu. Mladé rostlinky je třeba pečlivě chránit, ale později rostou čile bez velkých nároků na péči. Na slunném stanovišti s přiměřeně hojnou zálivkou kvetou bouřlivě až do prvních mrazíků. Aksamitníky naopak nemají rády příliš těžké půdy a stín.

Aksamitník na talíři 3 Foto:

Co s ním v kuchyni teď

Květenství můžete olamovat na záhonku celá. Pro kulinární použití jsou to vděčné květiny, protože jsou velmi trvanlivé. V lednici vydrží bez větší újmy i tři dny.

V kuchyni se používají jen okrajové jazykovité květy, které lze snadno vytrhávat. Jejich vůně je příjemná, postrádá onu až agresivní pronikavost typickou pro ostatní části rostliny. Lehce dráždivá a mírně nahořklá chuť ladí především se slanými chutěmi. Dobře se snoubí s plísňovými nebo čerstvými sýry. Oživí zelené saláty. Je hravou přísadou do rýže. Lístky se dají přidávat i do palačinkového těsta. Vzhledem k poměrně vysoké odolnosti mohou být finální ozdobou na libovolné slané teplé jídlo. Lutein je rozpustný v tucích a tudíž se lístky aksamitníku výborně hodí na výrobu květinového másla.

Aksamitník na talíři 2 Foto:

 

Aksamitník na talíři 4 Foto:

Co s ním v zimě

Označení šafrán chudých si aksamitník vysloužil také díky své stálobarevnosti. V Gruzii a na Kavkaze je jeho používání velmi rozšířené a je tam považován za běžnou součást kuchyňské výbavy. Jazykovité květy se dají snadno sušit pro použití v zimě. Doporučuje se skladovat je v tmavých nádobách nebo alespoň na tmavých místech. Sušením se ještě zmírní jeho vůně, takže květy se pak dají používat s úspěchem i jako přísada do různých těst včetně sladkých kynutých.

Autor: Jana Vlková

www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu

Videa

reklama

reklama