Muškátový oříšek: záhadné koření z Indonésie

Muškátový oříšek: záhadné koření z Indonésie Foto:
Muškátový oříšek: záhadné koření z Indonésie
Foto: Thinkstock

Od svého objevu byl muškátový oříšek obestřen záhadami a neuvěřitelnými příběhy. Lidé dlouho nevěděli, z jaké rostliny pochází, a o to divočejší byly historky o jeho původu.

Muškátový oříšek je vysušené semeno plodu pocházejícího ze stromu muškátovníku pravého.

Trocha historie

V Evropě byl velmi drahý, do 19. století se považoval za luxusní zboží. Od 17. století začal být více ceněný v kuchyni než jako léčivka. V přepychových restauracích si oříšek mohli hosté sami strouhat do pokrmů podle vlastní chuti. Džentlmen často dámě nabídl, že jí oříšek nastrouhá do pokrmu sám. Exotická vůně a chuť v kombinaci s tímto gestem mohly být začátkem svůdného flirtu. Indické babičky svým vnoučatům údajně dávaly před spaním sklenici mléka se špetkou mletého muškátového oříšku, aby lépe spala.

Muškátový oříšek, Indonésie 3 Foto:

Léčebné účinky

Oříšek má antibakteriální, antiseptické a antimikrobiální účinky. I když se používá jako koření podporující chuť k jídlu a zajišťující klidné trávení, jedná se také o účinné antikonvulzivum – tiší zejména břišní bolesti a křeče. Při středních dávkách vyvolává menstruaci. Ve vyšších dávkách se chová jako droga: delirogenní narkotikum.

Toxicita – na co si dát pozor

Díky účinkům silic myristicinu a elemicinu může vést konzumace ve vysokých dávkách ke ztrátě vědomí a křečím, které mohou zapříčinit i smrt.

Navzdory svým účinkům se ale nikdy nestal drogou nebo látkou užívanou k šamanským, věšteckým nebo podobným účelům.

Použití v kuchyni

Muškátový oříšek má významnou pronikavou vůni a hřejivou nasládlou chuť. Jako koření se uplatňuje ve slaných i sladkých pokrmech. Ochucuje se jím maso, omáčky nebo bešamel. Použít ho můžete i při přípravě polévek, zeleniny (výborně se hodí ke špenátu), dušeného ovoce nebo do nápojů jako koňak a punč.

Muškátový oříšek, Indonésie 5 Foto:

Základní bešamelová omáčka

Suroviny:

• 1 cibule

• ½ litru mléka

• 60 g másla

• ½ litru hovězího vývaru

• 60 g hladké mouky

• sůl

• muškátový oříšek

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na másle. Postupně přisypáváme mouku a restujeme do světle žluta. Za stálého míchání přiléváme vývar a mléko. Přisolíme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a vaříme asi 20 minut do zhoustnutí.

Bešamelový základ používáme k zapékání těstovin, zeleniny apod. Ředěný smetanou nebo mlékem je vhodný pro přípravu různých bílých speciálních omáček.

Muškátový oříšek, Indonésie 2 Foto:

Vaječný likér

Suroviny:

• 20 ml bourbonu

• 30 ml rumu

• 65 ml plnotučného mléka

• 35 ml smetany ke šlehání

• 1 vejce

• 3 lžičky cukru

• 1 lžička čerstvě nastrouhaného      muškátového oříšku

• led

Postup:

V koktejlovém šejkru smícháme vše kromě ledu a muškátového oříšku. Promíchané nalijeme do sklenic s ledem a poprášíme muškátovým oříškem.

 

Využívejte léčivou sílu tohoto indonéského koření, které chutná exoticky a nádherně voní.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama