Mečík chutná křehce

Křehké mečíky  Foto:
Křehké mečíky
Foto: All

Honosný květ a disktrétní chuť. Hvězda mezi květy odchází mezi posledními.

Letošní horké léto bylo zprvu milým překvapením, pozdější velká sucha však citelně poničila volně rostoucí vegetaci. Šanci měli pouze ti milovníci jedlého kvítí a býlí, kteří mají vlastní zahradu a na ní vlastní zdroj vody. Některým rostlinám se při vyšších teplotách a dostatečném zalévání daří dobře. K nim patří i gladioly neboli mečíky. Nebojte se je ochutnat.

Pýcha zahradníků

Mečíky jsou vyšlechtěny do mnoha druhů. Jsou to pompézní a krásné rostliny exitující ve velkém množství barev. Jsou považovány spíš za květiny k řezu. Jejich pěstování není úplně triviální, na druhou stranu jejich nároky nejsou nijak vypjaté. Důležité je zasadit hlízy dost hluboko, aby pak těžká květenství rostlinu nevyvracela. Z jediné hlízy, na jediném stvolu může být až dvacet květů.

Křehké mečíky 5 Foto:

Mečíky pocházejí především z Jižní Afriky, i když euroasijský kontinent má také své planě rostoucí druhy. U nás jsou všechny přísně chráněny.

Květ jak z pohádky

Rostlina se latinsky jmenuje Gladiolus, což skutečně doslova znamená malý meč, tedy mečík. Název odkazuje k tenkým špičatým listům. Květina by si bývala možná zasloužila nějaké jiné jméno,které by lépe vystihovalo krásu jejího květu.

Ten je šestičetný, souměrný, ale při letmém pohledu vypadá, jako by každý jeden cíp květní koruny byl originálem. Trubka je lehce zakřivená. Na stonku postupně rozkvétají takové malé „rohy hojnosti“. Leckteré druhy mají i zajímavou vnitřní kresbu nebo zvlněný lem.

Křehké mečíky 2 Foto:

Co s nimi v kuchyni

Vybíráme právě rozvité květy a ty stříháme opatrně nůžkami, aby se nepoškodily další části rostliny respektive poupátka. Mečíky se dají také odebírat z nakvétajícího stonku ve váze.

Křehké mečíky 3 Foto:

Kdo už ochutnal denivky a propadl jejich kouzlu, pro toho budou mečíky rostlinou, s níž se spřátelí velmi snadno. Zacházení v kuchyni je velmi podobné. Před použitím je třeba odstranit vnější zelený list a tyčinky a pestíky. Jejich chuť i struktura je jemná a dekorativní schopnosti naprosto excelentní.

Na poslední zářijové party je můžete použít do zeleninových salátů, kde jsou dobrou společností lichořeřišnici. Květy můžete klidně rozdělit na jednotlivé jazyky. Do ovocných salátů je lze natrhat nebo lehce pokrájet. Co se týče sladké kuchyně, nejlépe se uplatní s lehčími našlehanými moučníky. Temné fialové barvy vás pobaví v bílé rýži. A konečně můžete využít jejich kalichovitý tvar a zkusit je něčím naplnit – dětským tvarohovým krémem nebo klidně masovou pěnou.

Autor: Jana Vlková

www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu

Článek

Objevte krásu a chuť denivky  Foto:

Objevte krásu a chuť denivky

Denivka je půvabná květina na jeden den. Chroupání jejich květů působí radostné rozjaření. Nebojte se vyzkoušet.
Videa

reklama

reklama