4 základní způsoby, jak připravit nejchutnějšího lososa

Delikátní, výživný, jednoduchý na přípravu – losos je fantastická surovina, z které snadno vykouzlíte rychlou večeři i slavnostní hostinu.

Losos se stal jednou z nejoblíbenějších ryb, které v Čechách jíme. Absence kostí, výborná chuť a jednoduchá úprava z něj činí surovinu, která stojí za vyzkoušení v rozličných podobách. Vyzkoušejte s námi různé techniky přípravy:

Smažení

Při této úpravě získá losos křupavou kůrku a zachová si šťavnaté maso. Použijte kvalitní těžší pánev se silnějším dnem, ideálně s nepřilnavým povrchem. Máslo nebo olej rozehřejte na středně vysokou teplotu a vložte porce lososa kůží dolů, smažte 4–5 minut. Obraťte a smažte 3–4 minuty, tak aby maso zůstalo ve středu ještě trochu růžové.

Pošírování

Pošírování je velmi šetrný způsob přípravy, při kterém si ryba zachová hodnotné látky i původní chuť. Lososa můžete pošírovat ve vodě, rybím vývaru, kuřecím vývaru či mléku. Můžete přidat další dochucovadla – bobkový list, pepř nebo citron. Ve vyšší pánvi ohřejte tekutinu na teplotu 80–90 ˚C, což znamená, že ji musíte udržet pod bodem varu, nesmí se vařit, jen jemně „bublinkovat“. Opatrně vložte rybu a vařte nezakryté asi 10 minut.

Uzení na grilu

Pro tuto přípravu potřebujete gril na dřevo či dřevěné uhlí s poklicí. Pro výraznou chuť si připravte předem namočené třísky z voňavého dřeva, ideálně javoru, ořechu či olše. Položte třísky na půlku grilovacího roštu a jakmile začnou kouřit, přesuňte je k okraji grilu, aby nadále kouřily, ale nehořely. Porce lososa položte na alobal a dejte na gril, přiklopte poklicí a neotvírejte asi 10 minut. Po odkrytí zkontrolujte a případně dopečte.

Pečení

Vyzkoušejte pečení v papilotě. Zabalte porce lososa do pečicího papíru společně s olejem, kořením, bylinkami, přidejte trochu tekutiny – bílé víno nebo citronovou šťávu – a pečte v troubě 8–10 minut nebo dokud nebude propečený.

Pokud pečete porce lososa na pekáčku v troubě, nejprve rybu okořeňte a potřete olejem. Mezitím si v rozehřáté troubě nechte rozpálit pekáček, a poté do něj vložte lososa kůží dolů, aby ryba měla křupavou kůrku.

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty