Hořké horké léto

Hořký pelyněk  Foto:
Hořký pelyněk
Foto: Thinkstock

Milovníci jedlého kvítí a býlí letos povětšinou pláčou z vedra. Ti odhodlaní berou i hořké květy. Nejsou tak špatné. Jsou naopak vynikající.

Pelyněk je symbolem hořkosti, smutku a vůbec nejrůznějších méně příjemných aspektů života. Avšak i ústrky a příkoří je třeba z rukou osudu přijímat. Jsou-li dávkovány s mírou, jsou nám poučením na cestě životem.

A s pelyňkem je to stejně. Pokud ho v kuchyni používáme střídmě, obohatí nejrůznější jídla o nové vůně a chuťové tóny.

Černobýl nebo pravý

V české přírodě se vyskytuje několik druhů pelyňků a stejně tak v zahradách. V pozdním létu po týdnech spalujícího sucha jsou k dispozici pelyněk černobýl a pelyněk pravý.

Hořký pelyněk 3 Foto:

Prvně jmenovaný se pozná podle načervenalého stonku. Pelyněk pravý je celý zelenostříbrný a lehce ochmýřený. Je tak vybaven na ta nejsušší stanoviště – rumiště a rozpadající se zídky. Je trochu vzácnější než pelyněk černobýl, který roste opravdu všude. Obě rostliny mají skoro stejné květy – drobné složené. Listy jsou roztřepené. Pelyněk má charakteristickou vůni, kterou uvolňuje, pokud ho rozemnete mezi prsty.

Rostlina mýtů a pověstí

Pelyňky mají vynikající léčebné vlastnosti, které se samozřejmě promítají i do kuchyňského použití. V mýtech a pověstech chránil cestovatele (možná před nemocemi z pohybu), ale odpuzoval i ďábly a démony. Zavěšoval se do domů, aby je chránil před blesky a podobně. Zajímavostí je přimíchávání pelyňkové šťávy do inkoustu. Zajišťovala se tak nezničitelnost textu. Ve skutečnosti chránil papír před moly. Není divu, že jen taková houževnatá rostlina vydržela ta letošní vedra.

Hořký pelyněk 2 Foto:

A co v kuchyni

Hořký pelyněk 6 Foto:

Hořké látky podporují fungování žlučníku a výborně ladí s jakýmkoli masem. Napomáhají totiž trávení tuků. Pelyňky se mohou použít nejen jako koření pro vepřové maso, ale i jako přísada do nádivek. Ať již jsou určeny do drůbeže, nebo jen tak. Mohou se přidávat do gratinovaných brambor se sýrem. Můžete snítku vydusit v zeleninové směsi. Pelyněk černobýl je méně hořký než pelyněk pravý. Byliny, které v letošním horkém létě vytvořily jistě více aromatických látek, než je běžný průměr, se mohou využít také na výrobu zásob na zimu. Pelyňky se dají macerovat v oleji, který v zimě oceníme do salátů z brambor nebo kořenové zeleniny. Již před dvěma tisicíletími exportovali Řekové pelyňkové víno. Pelyněk pravý můžete namočit na pár dnů do oblíbeného vína, slít, přidat vodku a cukr. Výsledkem bude vynikající digestiv.

Autor: Jana Vlková

www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu

Hořký pelyněk 5 Foto:

Videa

reklama

reklama