Co možná nevíte o vejcích…

Co možná nevíte o vejcích… Foto:
Co možná nevíte o vejcích…
Foto: Thinkstock

O důležitém postavení vajec v kuchyni a lidské výživě vůbec není možné pochybovat. Především slepičí vejce provázejí dějiny kulinářství a jejich dostupnost a míra používání často určovala i společenské postavení strávníků.

Dnes se vejce používají téměř všude – jak při průmyslové výrobě polotovarů i hotových pokrmů, tak i v domácí kuchyni.

Výživová hodnota vajec

Především se jedná o vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, dále vitamíny, tuky a minerální látky. Bílkoviny se nacházejí v bílku i žloutku, ale tuk pouze ve žloutku. Vejce obsahují minimální množství cukru.

Značení vajec

Při nákupu vajec je vhodné umět rozlišovat vejce podle:

Velikosti: S malá, M střední, L velká, XL velmi velká

Země původu: CZ – Česká republika, PL – Polsko, AT – Rakousko, DE – Německo, SK – Slovensko

Způsobu chovu:

0 – (BIO vejce), nosnice v ekologickém zemědělství

1 – nosnice z volného výběhu

2 – nosnice v halách (na podestýlce)

3 – nosnice v klecovém chovu

Recept

Mexická vejce Foto:

Mexická vejce

Tohle jídlo můžete také připravit na menších pánvičkách jako individuální porce.

Čerstvost, čerstvost, čerstvost

Základním kritériem při nákupu vajec je jejich čerstvost. V prodejní síti by tato vlastnost měla být vždy zajištěna a měla by se řídit předepsanými pravidly značení.

Opravdu čerstvá vejce jsou taková, která byla snesena před méně než 10 dny.

Po deseti dnech po snesení jsou vejce stále ještě konzumovatelná, jen se doporučuje je používat k vaření a pečení (kde je zajištěna dostatečná tepelná úprava). Obecně je trvanlivost vajec 28 dní od snesení. Nicméně každé balení komerčně prodávaných vajec musí být označeno dobou minimální trvanlivosti.

Recept

Skotské vejce Foto:

Skotské vejce

Skotská vejce jsou tradičním skotským pokrmem, který je ale oblíbený na všech britských ostrovech. U nás je někdy na jídelním lístku najdete pod názvem pštrosí vejce. Je...

Jednoduchá vodní zkouška

Opravdu čerstvá vejce při vložení do vody klesají na dno. Naopak vejce stará několik týdnů se nepotopí a plavou na hladině.

Jak skladovat

Ideální skladovací teplota je 5–8 °C. Tato teplota by měla být zajištěna po celou dobu – při prodeji (i na stánku v tržnici) i v domácích podmínkách. Pokojová teplota a mráz vejcím škodí.

Vaječné mýty

1. Barva žloutku – čím tmavší žloutek, tím zdravější vajíčko

Není to tak zcela pravda. Barva pouze vyjadřuje složení stravy. Čím více zelené složky, tím je žlutá barva sytější.

Recept

Farmářova sekaná s vejci Foto:

Farmářova sekaná s vejci

Sekaná jde dělat na mnoho způsobů. Tentokrát pro vás máme variantu mletého masa zabalenou do listového těsta.

2. Domácí vajíčka jsou zdravější

Platí jen do určité míry. Pokud máme podrobný přehled o výživě nosnic, jejich chovu a skladování snesených vajec, můžeme tato bez větších rizik konzumovat. Nicméně komerční velkochov je pod veterinární kontrolou a můžeme se tak plně spolehnout na zdravotní nezávadnost.

3. Vejce obsahují velké množství cholesterolu – jsou tedy nezdravá

Ano, ve velkém množství mohou vejce zbytečně zatěžovat organismus. Podle posledních výzkumů bylo zjištěno, že zdravý člověk může bez obav konzumovat 1–2 vejce denně.

Vaječné triky

– při vaření vajec můžete předejít možnému prasknutí skořápky přidáním několika lžiček kuchyňské soli

– naopak vaříte-li vejce pouze v čisté vodě, můžete vodu (po vychladnutí) použít k zálivce okrasných domácích květin: minerální látky uvolněné ze skořápek obohatí zálivku

Recept

Vejce Benedikt  Foto:

Vejce Benedikt

Vejce Benedikt, snídaňová klasika, kterou má rád Zdeněk Pohlreich a já.

– při použití vajíček k obalování do nich můžete přimíchat asi lžičku oleje: strouhanka poté na obalovaném pokrmu lépe drží

– skořápky je vhodné použít jako hnojivo nebo při domácím chovu slepic je zpětně zkrmit

 

Vybírejte a hlavně konzumujte vajíčka s rozumem! V rozumné míře jsou zdravou součástí naší stravy a upřímně řečeno – chutnají skvěle!

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama