Čertova rozcuchaná hlavička

Zavinutka v kuchyni mile překvapí  Foto:
Zavinutka v kuchyni mile překvapí
Foto: All

Originální a pikantní chuť a také dlouhá doba kvetení. Ideální vlastnosti kulinární rostliny.

Zavinutka podvojná se latinsky jmenuje Monarda didyma. Kdy se rozšířila v Evropě, není přesně známo, zato je dobře známo, kdo jí dal latinské jméno a proč. Jistý Nicolás Monardes, španělský lékař a botanik, který žil na počátku 16. století, hodně cestoval hlavně do Ameriky. Jsou mu připisovány zásluhy za rozšíření ananasu, podzemnice olejné, kukuřice, ale také koky. Z jeho pera též pochází první známá ilustrace tabáku. A právě po tomto muži s renesančním rozsahem aktivit, kam patřilo i obchodováni s otroky, dostala zavinutka jméno od Carla von Linné. V jiných jazycích se jí říká například čertovy vlasy, zlatá melisa, čaj Oswego nebo bergamotka. Poslední označení se používá i u nás.

Zavinutka v kuchyni mile překvapí 3 Foto:

Americký původ

Květina pochází z amerického kontinentu a Monardes s o ni také jistě zajímal. Byla oblíbenou rostlinou Indiánů, a to nejen těch z kmene Oswego. Mimo vysoce zajímavých kulinárních vlastností má i některé léčebné účinky. A jako mnoho rostlin z čeledi hluchavkovitých, i zavinutka chutná docela dobře jako čaj. Po Bostonském pití čaje, kdy byl čaje nedostatek, se zavinutkový čaj naučili pít i někteří kolonisté. Ti jej ovšem na rozdíl od Indiánů považovali za z nouze cnost.

Původními stanovišti zavinutky jsou světlé lesy, křoviny a vlhké louky, takže je jasné, že v zahradách dobře prospívá ve výživné a propustné půdě. Za dobrých podmínek čile odnožuje plazivým oddenkem.

Co s ní v kuchyni

Chuť má pikantní, nikoli však prvoplánově ostrou. Dominují u nás neobvyklé tóny připomínající bergamotovou silici. Mohou se sklízet jednotlivé květy z postupně se rozvíjejícího květenství i listy. Květy je třeba aplikovat neprodleně, listy vydrží v lednici i několik dní.

Zavinutka v kuchyni mile překvapí 4 Foto:

Pikantní chuť překvapivě ladí se sladkými i slanými pokrmy. Květy chutnají prakticky stejně jako listy, jenom jsou o poznání jemnější. Vzhledem k tomu, že jsou velmi choulostivé, mohou se používat prakticky jen jako dekorace. Skvěle doladí jídla, která obsahují listy ve funkci koření. Hodí se do paštik i terinek, dobře ladí s rybami. Prakticky nekonečné využití naleznou v omeletách nebo různých nákypech, nádivkách, zapečených těstovinách. Listy se mohou přidávat i do ovocných salátů, do pečiva nebo do dortových krémů. Indiáni věděli, co je dobré, my to můžeme snadno objevit.

Autor: Jana Vlková

www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu

Videa

reklama

reklama