Čekanka – léčivá zelenina i náhražka kávy

Čekanka – léčivá zelenina i náhražka kávy Foto:
Čekanka – léčivá zelenina i náhražka kávy
Foto: Thinkstock

Čekanka je listová zelenina i léčivá bylina. A právě té bylině se říká také cikorka! Víte, co všechno si z ní můžete doma připravit?

Často opomíjená rostlina je až jeden metr vysoká vytrvalá bylina z čeledi hvězdicovitých. I když není v poslední době příliš populární, je to velmi cenná léčivá bylina, ze které lze využít všechny její části. Je známá též pod lidovými názvy čekanec, strážce cest, cikorka apod. 

Výskyt a rozšíření

Kromě oblastí s extrémním počasím roste prakticky kdekoliv. Nejraději podél cest, na pastvinách, loukách a mezích. Od začátku léta se na tuhých lodyhách objevují pěkné modré úbory složené z pětičetných květů. 

Magická historie

Magické květy čekanky znali již staří Egypťané. Údajně dodávala krásu a úspěch těm, kteří se potřeli její šťávou. Obecně bylo zevní používání doporučováno při kožních zánětech a vyrážkách. Modrá barva květů připomínala dříve lidem smutné oči dívek, čekajících na návrat svým milých z vojny. „Květová“ voda prý posiluje zrak. Jedna z pověstí také pravila, že čekanka vykopaná na sv. Jakuba ochrání majitele před pomluvami, a dokonce i před sečnými a bodnými zbraněmi.

Čekanka – léčivá zelenina i náhražka kávy 2 Foto:

Léčivé účinky

Rostlina obsahuje hořčinu intybín, třísloviny, éterický olej a v kořeni látku inulín. Celkově podporuje trávení, pomáhá při onemocnění jater a žlučníku a je vhodná při rekonvalescenci po žloutence. Užívá se také při nemocech močového ústrojí i při léčbě cukrovky. Zpracovává se celá rostlina – nať, úbor i kořen. V léčitelství se používá též jako mírné choleretikum při dyspepsiích a nechutenství. Přispívá též k normálnímu stavu kostí a kloubů.

Tip číslo 1: „Žloutenkový“ nálev

– užívaný po onemocnění žloutenkou

Získáme smícháním 1 dílu čekanky, 1 dílu krušiny, 1 dílu máty a 1 dílu měsíčku.

Čekanková „káva“

Od 17. století se z kořene čekanky vyrábí náhražka kávy – cikorka. Jedná se o drcený pražený kořen čekanky. Pražením kořene zkaramelizují obsažené cukry a vznikne kávové aroma i barva. Na rozdíl od kávy neobsahuje kofein a je tak vhodná pro děti i kojící matky. Největšího užití cikorky jako kávy došlo v období válek, kdy se do Evropy obtížně dostávaly dodávky pravé kávy. Blahodárné účinky cikorkové kávy jsou vyzkoušeny již dávnými generacemi. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje imunitní systém a stimuluje tvorbu mateřského mléka.

Recept

Houbový salát s čekankou Foto:

Houbový salát s čekankou

Nahořklá a přitom svěží čekanka je skvělý základ pro chuťově zajímavé opečené houby. Výslednou chuť salátu dotáhne vymazlený dresink.

Tip číslo 2: Bílá cikorková káva

Jednu polévkovou lžíci jemně mleté pražené čekanky (prodávané pod obchodním názvem „Karo“) svaříme v půl litru vody. Přidáme asi 100 ml plnotučného mléka, dvě čajové lžičky medu a podáváme teplé. Po úplném vychladnutí se neporučuje nápoj znovu ohřívat. Je však možné, a v horkém létě velmi praktické, bílou kávu vychladit, nebo dokonce podávat s ledem.

Tímto způsobem získáme blahodárný nápoj bez kofeinu i bez lepku!

Čekanka – léčivá zelenina i náhražka kávy 4 Foto:

Čekankový salát a puky

Na rozdíl od Italů nejsme zvyklí na hořčiny, které v sobě obsahují čekankové listy. Proto zahradní typy čekanek – hlávková a listová – vznikaly především v severní Itálii. Obsažené hořčiny mají dietetické účinky, podporují chuť k jídlu a ovlivňují zažívání.

Recept

Zapečená čekanka s parmskou šunkou Foto:

Zapečená čekanka s parmskou šunkou

Čekankové puky jsou neprávem opomíjenou zeleninou. Svěží, křupavé listy čekanky se hodí nejen do salátů. Protentokrát je zkuste proměnit v lahůdkový zapečený skvost.

Poněkud jemnější chuť mají bílé části rostliny. Zejména rychlené čekankové puky dovedou v zimním období nahradit čerstvý hlávkový salát. Je však nutno důsledně zabránit přístupu světla při rychlení čekankových puků. Na světle totiž rozvíjející se listy zelenají a pro mnoho konzumentů nepříjemně hořknou.

Čekanku můžete jíst i pít – vždy je zdravotně blahodárná i chutná!

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama