10 tajných tipů, jak použít sójovou omáčku

Tajné hrátky se sójovkou  Foto:
Tajné hrátky se sójovkou
Foto: Thinkstock

Není žádných pochyb o tom, že sójová omáčka je skvělá k sushi, do asijských stir-fry pokrmů, do různých marinád a omáček. Možnost, jak sójovku využít, je ale mnohem více...

Věděli jste, že troška sójovky dodá zmrzlině karamelovou příchuť nebo zesílí sladkou chuť v borůvkových muffinech?

Kvalitní sójová omáčka se vyrábí metodou přírodní fermentace a tato tradiční technologie výroby dodá omáčce jedinečnou a také delikátní pátou chuť "umami", která zesiluje chuť pokrmu a vytváří pocit harmonie.

 

 

 

Zde je pár překvapivých triků, jak použít sójovou omáčku při přípravě jídla a využít její skutečný potenciál:

Tajné hrátky se sójovkou 3 Foto:

1. Pošírování

Tento způsob přípravy jídla je velmi vhodný třeba při dietě. Smíchejte 1 šálek sójové omáčky a 1 litr vody. Přidejte například zázvor a citronovou trávu a při velmi mírném varu (voda by měla sotva probublávat) vařte kuřecí prsa nebo rybu doměkka.

2. Dozlatova pečené

Použijte sójovku k potírání pečínky, například žebírek – omáčka dodá masu bohatou chuť a temně mahagonovou barvu. Potřít sójovkou můžete i kuře, a to před i během pečení, díky tomu získáte krásnou kůrčičku.

3. V japonském stylu

Smíchejte sójovou omáčku, med a miso pastu a směsí potřete lososové filety před pečením nebo restováním. Stejnou směs lze použít i na lilky, vepřový bůček nebo tofu.

4. Silný vývar

Sójovku použijte do vývaru místo soli – dodá mu silnější chuť, což oceníte posléze pří přípravě polévek či dušených pokrmů, při kterých podléváte vývarem.

Tajné hrátky se sójovkou 2 Foto:

5. Na dýně

Velmi chutné je spojení sójové omáčky a sladké chilli omáčky. Touto směsí zkuste potřít klínky dýně před pečením. Nechte je v troubě upéct dozlatova, bude z toho výtečná příloha k masu.

Tajné hrátky se sójovkou 5 Foto:

6. Grilujte ananas

Fantastický dezert nebo příloha k letnímu grilování. Potřete čerstvý ananas směsí sójovky a medu a grilujte dozlatova. Stejně chutné jsou i obdobně připravené broskve.

7. Oříškování

Výtečnou chuťovku připravíte smícháním nesolených kešu ořechů se sójovkou a mletým chilli, které posléze dozlatova orestujete.

8. Za studena

Pokud chcete dodat zmrzlině karamelovou příchuť, použijte sójovku. Litr jemně povolené vanilkové zmrzliny smíchejte s jednou lžící sójové omáčky, dobře promíchejte a nechte znovu zmrazit.

9. Síla svěžesti

Fantastickou marinádu na jehněčí maso stvoříte smícháním sójovky s marmeládou z citrusů. Stačí jí potřít maso a upéct doměkka. A zkusit to můžete i s kachnou...

10. Sladké mámení

Sójová omáčka umí zázraky i se sladkými dezerty. Zkuste přidat 2 lžíce omáčky do těsta na brownies nebo na muffiny, zesílí to sladkou chuť.

Připravila Klára Michalová

Článek

Kikkoman - tradiční japonská omáčka  Foto:

Kikkoman - tradiční japonská přírodně fermentovaná omáčka

Sójová omáčka Kikkoman se vyrábí již po staletí podle tradičního japonského receptu a to procesem výhradně přírodní fermentace pouze ze čtyř přírodních surovin, kterými...
Videa

reklama

reklama