Suroviny
- máslová dýně 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- červené chilli papričky 1 ks
- javorový sirup 60 ml
- máslo 3 lžíce
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- bobkový list (sušené ) cca 10 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Máslovou dýni podélně rozpulte a lžící vydlabejte semínka. Obě poloviny poté zbavte slupky pomocí škrabky na brambory.
- Půlky dýně ze všech stran důkladně potřete olivovým olejem a řeznou plochou je položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Osolte, opepřete a pečte v předehřáté troubě do okamžiku, kdy dýně začíná mírně měknout, zhruba 15–20 minut. Takto upečenou dýni vyndejte z trouby a nechte ji mírně vychladnout.
- Mezitím nakrájejte chilli papričky na plátky a spolu s javorovým sirupem, máslem a octem ji dejte do malého kastrůlku. Vařte na mírném ohni za stálého míchání zhruba 6–8 minut nebo do okamžiku, kdy směs začne houstnout. Podle chuti osolte. Udržujte v teple.
- Zchladlé dýně nakrájejte ostrým nožem na velmi tenké plátky, které ale nedokrojte. Abyste dýni nepřekrojili, položte si podél dýně například čínské hůlky nebo vařečky.
- Nakrájené dýně opatrně přendejte zpět na plech vyložený pečicím papírem. Do zářezů vložte bobkové listy a dýně potřete javorovou marinádou.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba dalších 45 minut. V průběhu pečení potírejte dýně každých 10 minut zbylou marinádou.
Pečená máslová dýně 2 Zdroj: Kublanka.cz