Dýně nemusí být jen halloweenská dekorace

Dýně nemusí být jen halloweenská dekorace Foto:
Dýně nemusí být jen halloweenská dekorace
Foto: Thinkstock

Ačkoliv astronomické částky vydané v říjnu za dekorace a sladkosti zůstávají doménou USA a neujala se u nás ani tradice koledníků v kostýmech, Halloween si přesto našel cestu do českých rodin.

A to skrze dýně, kterými si Češi zdobí domácnosti i zahrady a které se v říjnu stále častěji objevují také v české kuchyni. Že poptávka po dýních meziročně opět stoupla, potvrdil i e-shop s potravinami Kolonial.cz. Ten jich po českých domácnostech letos opět rozveze stovky kilogramů, a ušetří tak nejedné hospodyňce bolavé ruce z tahání tašek. Nakupovat dýně jen jednou do roka by ovšem byla škoda, protože v sobě skrývají mnoho vitamínů a báječně se hodí do různých pokrmů. Protože není dýně jako dýně, není na škodu se v jednotlivých druzích orientovat.

Dýně Hokkaidó

Jak název napovídá, tak tento druh dýně pochází z Japonska, kde je velice oblíbená. Odtud se rozšířila dále do Asie a celého světa. Oproti ostatním dýním je o něco menší, váží zhruba jeden až dva kilogramy. Na Dálném východě ji konzumují hlavně pro její léčivé účinky, blahodárně působí na slezinu, žaludek, slinivku břišní, ale i při poruchách ledvin. Obsahuje velké množství vitamínů B a C, provitamín A, bílkoviny, železo, hořčík, vápník a polysacharid, který je vhodný zejména pro diabetiky.

Recept

Dýňové hokkaido burgery  Foto:

Dýňové hokkaido burgery

K podzimu neoddělitelně patří dýně, tak proč je nedostat i do oblíbených burgerů? Tohle je varianta, která dýni opravdu sluší a je překvapivě dost sytá, tak si burgery z...

Hokkaidó patří v kuchyni mezi nejvšestrannější dýně. Má jemnou, lehce oříškovou chuť a hodí se do omáček, nádivek, krémových polévek, samostatně na gril nebo do buchet a marmelád. Uvařenou dýni můžeme v poměru 1:1 rozmačkat s bramborami a vytvořit tak pyré. Dýní lze nahradit brambory a podávat ji jako přílohu k masu. Je vhodná i jako součást rizota nebo zapékaných jídel. Hokkaidó se jako jediná dýně před tepelnou úpravou neloupe, protože má tenkou slupku, která vařením nebo pečením změkne. Před vařením je ale potřeba dýni zbavit semínek, ta si pak můžete osmažit na pánvi nebo si je schovat na zimu a loupat jako semínka slunečnicová.

Dýně nemusí být jen halloweenská dekorace 2 Foto:

Muškátová dýně

Muškátová dýně patří mezi méně známé odrůdy. Dužina je sytě oranžová, ale slupka může být zbarvena od zelené přes oranžovou až po hnědou. Obsahuje velké množství betakarotenu, který pomáhá k udržení silné obranyschopnosti organismu. Jedna dýně váží okolo čtyř kilogramů, takže byste měli mít při zpracování připraveno několik receptů, protože z ní zvládnete s klidem uvařit až deset jídel. Muškátová dýně je velmi chutná jako součást orientálních jídel a hodí se i na plnění nebo do dietních dušených pokrmů. Dobře se vydlabává a je oblíbená pro vytváření nejen halloweenských dekorací.

Dýně nemusí být jen halloweenská dekorace Foto:

Máslová dýně

Jedná se o poddruh muškátové dýně s hruškovitým tvarem. Oproti ostatním dýním obsahuje jen minimum semínek a zbytek tvoří dužina, která je tužší a sytě oranžová.

Recept

Těstoviny s omáčkou z pečené dýně a rajčat s pistáciemi Foto:

Těstoviny s omáčkou z pečené dýně a rajčat s pistáciemi

Máme pro vás nový dýňový recept… Tyhle špagety si zamilujete. Jsou super sametové. Rajčata a dýně k sobě prostě ladí a pistácie, to už je jenom třešnička na dortu.

Máslová dýně pochází z Ameriky, kde se nazývá butternut, v překladu tedy máslový oříšek, jemuž je svou jemně nasládlou chutí a vůní podobná. Kromě vitamínů, bílkovin a další prvků obsažených ve většině dýní je specifická malým obsahem sacharidů a tuků. Napomáhá léčení chorob močového měchýře a močových cest, z těla vylučuje nadbytečnou vodu, neutralizuje nadměrné množství žaludečních šťáv, snižuje krevní tlak i tuky v krvi a pomáhá při revmatu nebo dně. Díky své sladké chuti je ideální do džemů, džusů nebo jako součást kompotu. Využití najde i v ostatních pokrmech, hodí se do drůbežích nádivek, polévek, těstovin nebo jen tak na gril. Je také zajímavá jako příměs do těsta. Máslová dýně je ze všech druhů nejsladší a nejsnáze stravitelná, proto by měla být jednou z prvních součástí dětského jídelníčku.

Dýně nemusí být jen halloweenská dekorace 3 Foto:

Dýně neodmyslitelně patří k anglosaskému svátku Halloween, který připadá na 31. října, den před českým Svátkem všech svatých. Svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích jako Austrálie, Nový Zéland, Kanada, USA nebo Irsko, ze kterého svátek původně pochází. Děti ve strašidelných kostýmech chodí od domu k domu a koledují sladkosti.

– V USA se každoročně vypěstuje 680 000 tun dýní. Velká část z nich se prodá právě okolo Halloweenu.

– Podle průzkumu Národní retailové federace USA utratí každý Američan za sladkosti, dekorace a kostýmy v průměru 66 dolarů (zhruba 1600 Kč). Celkově se tedy jedná o částku 5,8 miliardy USD (140 miliard korun). Z toho polovina jsou útraty za sladkosti.

Recept

Zeleninový koláč z máslové dýně Foto:

Zeleninový koláč z máslové dýně

Jednodušeji už to nejde... Na tento výborný koláč potřebujete pouze 5 ingrediencí! Lahodná máslová dýně, svěží zelenina sýr s velmi výraznou chutí vytvoří dohromady...

– Největší dýni na světě vypěstoval v roce 2014 Švýcar Beni Meier, vážila úctyhodných 1054 kilogramů.

– Ve Velké Británii a USA je každoročně prodáno tolik dýní, že poskládané za sebou by vytvořily řetěz o délce 2500 km, což odpovídá například cestě autem z Londýna do Bukurešti.

– Mohli byste z nich také upéct 41 milionů dýňových koláčů.

– Češi jsou ovšem daleko skromnější. Podle Kolonial.cz nakoupí přibližně mezi pěti až deseti kilogramy dýní na domácnost.

Uložit

Videa

reklama

reklama