Sladké koláče na podzimní splíny

Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk  Foto:
Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk
Foto: Sweet pixel blog

Koláč právě vytažený z trouby a vonící celým bytem. Není to krásná představa? Právě teď můžete dát šanci sladkým moučníkům, na které si v letním období možná ani nevzpomenete.

Jablka, hrušky a ořechy. To všechno je teď na podzim v té nejlepší formě, tak proč to nevyužít právě při pečení sladkých koláčů?

Slaďoučké hrušky

Je až neuvěřitelné, kolik druhů hrušek se pěstuje na celém světě – přes 5000. Druhy pěstované u nás se sklízejí koncem léta a na podzim a jakmile dozrají, velmi rychle se kazí, takže je nutné je zkonzumovat co nejdříve. Jsou, mimo jiné, velmi dobrým zdrojem vitamínu C (což je v období chřipek a nachlazení celkem užitečné vědět). A hlavně maminky by také mohlo zajímat, že hrušky patří mezi nejméně dráždivé potraviny, takže jsou výbornou součástí dětské stravy a speciálních diet.

To, co dělá tento koláč neodolatelným, je kombinace chuti hořké čokolády a šťavnatých hrušek:

Recept

Koláč s hruškami a čokoládou  Foto:

Neodolatelný koláč s hruškami a čokoládou

Tereza z blogu Foodlover.cz připravila recept pro všechny milovníky čokolády. Výborný koláč v sobě snoubí chuť hořké čokolády s hruškami, což je kombinace naprosto...

Mladý nadějný kuchař Martin Škoda o tomhle koláči tvrdí, že jsou z něj obzvláště ženy a dívky vždycky úplně mimo. Ochutnejte a uvidíte, jestli je to pravda:

Recept

Hruškový koláč s mascarpone  Foto:

Lahodný hruškový koláč s mascarpone

Ovoce a mascarpone si na talíři opravdu rozumějí. Ať už použijete hrušky, jablka nebo broskve – vždycky je výsledek ohromující. Tenhle dezert se hodí ke všem významným...

Šťavnatá jablka

Z velkého množství jablečných odrůd není těžké vybrat si jablko podle vlastní chuti. Právě tuzemská jablka, která dozrávají právě nyní, mají nejlepší chuť, vůni i strukturu. U dovozových, která jsou k dostání po celý rok, někdy mate jejich krásný vzhled vytvořený navoskováním slupky. Může se pod ní však skrývat rozměklá dužnina způsobená rychlým dozráním na regálech obchodů. Jedno anglické přísloví říká: "Lékaře nezná ten, kdo jí jablko každý den." Jablka totiž obsahují řadu hodnotných látek. Zejména některé druhy jsou významným zdrojem vitaminu C. Zároveň mají poměrně málo kalorií a vysoký obsah fruktózy, která pomáhá udržet stálou hladinu cukru v krvi. Většina účinných látek se nachází těsně pod slupkou, proto je dobré jíst jablka jen omytá, neoloupaná.

Opravdu jednoduchý koláč s velkými kusy šťavnatých jablek provoní váš byt vanilkou:

Recept

Voňavý jablečný koláč Foto:

Voňavý jablečný koláč

Jednoduchý koláč s velkými kusy šťavnatých jablek je ideální víkendový moučník. Skvěle se hodí na snídani i k odpolední kávičce. Výrazná chuť a vůně vanilky dodá koláči...

O tenhle koláč se budou prát i ti, kteří normálně sladké moc nemusí. Doslova se rozplývá na jazyku:

Recept

Rychlý koláč s jablky a kukuřičnou moukou Foto:

Rychlý koláč s jablky a kukuřičnou moukou

Vláčný koláč s nakyslými jablky vás překvapí nejen skvělou chutí, ale hlavně naprosto dokonalou strukturou. Doslova se rozplývá na jazyku. Když jsme ho při focení...

Křupavé ořechy

Jsou dobré a zdravé, ale jen pokud jsou v pořádku. Máme pro vás na začátek několik užitečných ořechových rad:

* Koupíte-li čerstvé ořechy ve skořápkách, vydrží vám dvakrát déle než vyloupané.

* Ořechy velmi snadno žluknou, což ale na první pohled nelze poznat. Snažte se je proto nejprve ochutnat. Nekupujte vyloupané ořechy, které mají barevné skvrny nebo jsou scvrklé.

* Pokud jsou vyloupané ořechy balené v plastových sáčcích, pokusně jedno jádro zlomte přes obal – čerstvé by se mělo zlomit, nikoli jen ohnout.

* Vyloupané ořechy uchovávejte při nízké teplotě. Zabalte je do menších vzduchotěsných sáčků a uložte buď do chladničky, kde vydrží čerstvé asi 4 měsíce, v mrazáku až 8 měsíců. Po otevření sáčku spotřebujte celý obsah.

Je neuvěřitelné, jak dokáže trocha rozmarýnu vylepšit obyčejné těsto na koláč. S křupavou ořechovou drobenkou nemá tenhle koláč chybu:

Recept

Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk  Foto:

Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk a ořechů

Klasické těsto na koláč se dá jednoduše vylepšit přidáním čerstvého rozmarýnu, který koláč krásně provoní a dodá mu výbornou chuť. Meruňky a rozmarýn – to je kombinace,...

Luxusní, vláčný a šťavnatý koláč, ve kterém je jen minimum mouky:

Recept

Oříškovo-čokoládový koláč Foto:

Oříškovo-čokoládový koláč

Vyzkoušejte luxusní, vláčný a šťavnatý koláč, v němž se krásně snoubí chutě čokolády a oříšků. Bonusem je také minimum mouky!

Spoustu dalších receptů na sladké i slané koláče a další dobroty včetně těch vánočních najdete ve zbrusu novém magazínu o vaření a dobrém jídle Prima FRESH. Právě vyšel!

banner ženy už vyšel Foto:

 

 

 

Videa

reklama

reklama