Jarní pečínky aneb Velikonoční maso 5x jinak

Je libo jehněčí, kuře nebo panenku? Foto:
Je libo jehněčí, kuře nebo panenku?
Foto: archiv/isifa.com

Největší svátky jara se, podobně jako Vánoce, slaví i dobrým jídlem a pitím. A maso by na svátečním stole rozhodně nemělo chybět.

 

Je pravda, že tradičně se na Velikonoce připravuje maso jehněčí nebo kůzlečí. Právě v tomto období mají totiž mimořádně delikátní chuť a navíc je můžete ochutit čerstvými bylinkami a doplnit jarní zeleninou. I když ale místo nich připravíte třeba jemné vepřové maso nebo kuře a ještě k němu přidáte výbornou nádivku, všichni budou spokojení. 

 

 

Jehněčí kotletky na rozmarýnu

cac749ddb70aff79ad6506071824c607 Foto:

                                                                                              Foto: returntosundaysupper.com

Co budete potřebovat:

• 150 g slaniny

• 1 větší cibuli

• 1 kg jehněčích kotlet v celku

• 1 paličku česneku

• sůl a mletý pepř

• 5 dl vývaru (i z kostky)

* 1 větší cibule * menší svazek rozmarýnu * 1 hlavička česneku * mletý pepř * sůl

1. Slaninu nakrájejte na kostičky a nasypte na dno pekáčku. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, vložte očištěné maso a potřete ho částí česneku rozetřeného se solí. Zbylý česnek rozložte kolem masa, přidejte rozlámané větvičky rozmarýnu, vše ještě trochu osolte, opepřete a podlijte vývarem.

2. Pekáček zakryjte, vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte 15 minut. Pak troubu vypněte a maso v ní nechte přiklopené ještě asi 40 minut.

3. Hotové maso vyndejte z pekáčku a udržujte v teple. Vypečenou šťávu v pekáčku prudce svařte na sporáku asi na poloviční množství. Maso nakrájejte na jednotlivé kotlety a podávejte přelité hustou šťávou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše.

Vepřová panenka ve špenátovém kabátku

puffpastry.com Foto:

                                                                                                                    Foto: puffpastry.com

Co budete potřebovat:

• 800 g vepřové panenky

• sůl a mletý pepř

• olej na opečení

• hladkou mouku na vál

• 400 g listového těsta

• 600 g čerstvého listového špenátu

• vejce na potření

• 3 lžíce másla

• 2 lžíce hladké mouky

• 2 dl smetany na vaření

• hrst nasekané petrželky

1. Panenku očistěte, osolte, opepřete a zprudka opečte ze všech stran na oleji.

2. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, rozložte na něj opraný a dobře odkapaný špenát, na něj položte opečené maso a dobře ho do těsta zabalte. Vše přeneste do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy, těsto na vrchu potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova.

3. Mezitím v kastrůlku rozehřejte máslo, zasypte ho moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku.

4. Upečenou panenku vyndejte z pekáčku, postavte ho na sporák, nalijte do něj smetanu, vmíchejte petrželku a jíšku, podle chuti osolte a krátce povařte. 

5. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou. Vhodnou přílohou je jarní zelenina (ideálně vařená v páře) a případně i brambory.

Pečené kuře s mandlovou nádivkou

Kuře s nádivkou s mandlemi Foto:

                                                                                                                           Foto: isifa.com

Klikněte si pro recept: Pečené kuře s mandlovou nádivkou

Výborná jsou i pečená malá jarní kuřátka s nádivkou, ke kterým se ideálně hodí dušený špenát: 

Recept

Nadívaná jarní kuřátka ve špenátovém hnízdě Foto:

Nadívaná jarní kuřátka ve špenátovém hnízdě

Dřív se tímto způsobem připravovala hlavně holoubátka. Jarní kuřátka jsou však skvělá, navíc jsou více dostupná.

A ještě jeden recept na jehněčí, tentokrát s hezky křupavou krustou:

Recept

Jehněčí hřbet ve voňavé krustě Foto:

Jehněčí hřbet ve voňavé krustě

Ochutnejte šťavanatá lízátka Carré di Agnello in Crosta. O italských Velikonocích je sváteční tabule bohatší i o tradiční nadílku jehněčího. I k českým Velikonocům patří,...

Mohlo by vás také zajímat:

Článek

Budou vám chutnat! Foto:

Jarní polévky k večeři: Zahřejí, zasytí a nepřiberete po nich

V našich krajích by klidně mohlo platit, že hrnec plný polévky je základem spokojené rodiny. S vidinou talíře s chutnou polévkou se nemůžete domů vracet neradi.

Článek

Odborníci doporučují jíst chilli papričky tak často, jak je to jen možné Foto:

Chilli papričky: Elixír zdraví, mládí a krásy

Usnadňují trávení, pomáhají předcházet kardiovaskulárním nemocem. Podle některých expertů hrají významnou roli v prevenci proti rakovině a potlačují bolest. Nedávný výzkum...

Článek

Jednoduché, rychlé a dobré Foto:

5 rychlých večeří od pondělí do pátku

Došly vám nápady, co uvařit dobrého? My vám poradíme!

Článek

Namalujte si svůj originální moučník Foto:

Romantické pečení: Malované rolády

Rolády patří mezi velmi oblíbené moučníky, protože jsou jednoduché a dobré. My vám ukážeme, jak si i z obyčejné rolády můžete vytvořit originální zákusek. Stačí ji...

Videa

reklama

reklama