Co byste měli mít vždycky v ledničce. A ve spíži a mrazáku.

Co byste měli mít vždycky v ledničce. A spíži a mrazáku. Foto:
Co byste měli mít vždycky v ledničce. A spíži a mrazáku.
Foto: Thinkstock

Každý den řešíme po návratu domů tu samou otázku: Co připravit k večeři? I když je receptů spousta, často se stane, že nám něco chybí nebo nemáme chuť na nic z toho, co naše zásoby nabízejí. Přesto platí, že připravený kuchař kouzlí snáz.

Zde jsou základní suroviny, které by vám neměly doma chybět a díky nimž můžete mít za chvilku jídlo na stole.

Lednička

Máslo: Tuk je nositelem chuti. O másle to platí obzvlášť. Hodí se na všechno od omelet přes polévky a omáčky až po dezerty. Navíc jde zmrazit.

Vejce: Jídlo samo o sobě. O všestranném použití nemluvě. Nešetřete na nich a kupujte domácí, vážně je to na chuti poznat.

Parmazán:  Povýší chuť každého jídla. Doplní saláty, omáčky, polévky, těstoviny, rizota. Dlouho vydrží. Před použitím nechte jeho aroma rozvinout při pokojové teplotě.

Čedar: Taky milujete, když se rozteče prakticky po čemkoli? Omeletě, těstovinách, zelenině, bramborách, steacích… Vyzrálý je nejlepší.

Dijonská hořčice: Skvělé dochucovadlo. Základ salátových zálivek.

Mrkev a brokolice: Prověření partneři, kteří v lednici vydrží věky. Pečte je, duste, vařte na páře, chroupejte za syrova.

Zelená petrželka: Jediná opravdu univerzální bylinka. Kupte si svazek, důkladně opláchněte, odstřeďte a dejte do uzavíratelného sáčku. Celý týden vydrží čerstvá.

Článek

7 věcí, které nepatří do lednice Foto:

7 věcí, které nepatří do lednice

Víte, že banánům ani čerstvým bylinkám neprospívá pobyt v lednici? A takových potravin bychom našli mnohem víc, někdy je prostě lepší využít spíž nebo kuchyňskou linku.

Mrazák

Pečivo: Na rozdíl od mnoha jiných surovin si po rozmrazení zachovává původní chuť a texturu. Výborně se pro tento účel hodí bagety nakrájené na menší kousky. Snadněji odhadnete množství a rychleji rozmrznou.

Kuřecí vývar:  Jednu neděli strávíte vařením velkého hrnce kuřecího vývaru, který pak rozdělíte do malých nádobek a zmrazíte. A na mnoho dalších dní máte skvělý základ pro rizota, polévky a omáčky.

Klobásky, slanina nebo pancetta: Na těstoviny, polévky, saláty. Nebo s vejci?

Krevety: Před použitím se nemusí rozmrazovat, jsou rychle hotové a stačí jich trochu. Do polévek, asijských pokrmů, těstovin a rizot.

Špenát a hrášek: Zelenina poslední záchrany. Příloha i samostatný pokrm. A obklad na natlučené koleno.

Článek

Víno do mrazáku nepatří ani v létě aneb Jak zajistit správnou teplotu vína Foto:

Víno do mrazáku nepatří ani v létě

Letní teploty lákají ke konzumaci chlazených nápojů. Pokud ale máte rádi víno a chcete si ho opravdu vychutnat, nesmíte ho bezhlavě chladit ani v tom největším horku....

Spíž

Košer nebo himálajská sůl a mlýnek s pepřem: Samozřejmě.

Cibule: Královna kuchyně. Základ mnoha jídel.

Česnek: Všechno s ním chutná líp. Částečně nahradí i sůl.

Brambory: Oblíbenec našich krajů. Chutnají dobře na všechny způsoby.

Sriracha nebo jiná pálivá omáčka: Okamžitě pozvedne chuť zbytků ze včerejška i vaši náladu.

Quinoa/rýže: Je rychle hotová a dá se použít k přípravě snídaně, oběda, večeře i dezertu.

Červená/zelená čočka: Snadno se připravuje a báječně zasytí. Červená čočka se při vaření rychle rozpadá, proto se hodí na polévky a jídla z jednoho hrnce. Zelená čočka je výborná jako základ pro salát.

Těstoviny: Však vy víte!

Rajčata v konzervě: Protože není pořád léto. A pro spoustu jídel jsou jednoduše nezbytná.

Článek

Drůbeží maso se při špatném skladování kazí rychleji, než třeba vepřové a hovězí. Foto:

Nákupní manuál: Jak skladovat drůbeží maso

Drůbežímu masu to na grilu sluší. Zdeněk Pohlreich už z něho také představil ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! několik super receptů. Jedno kuřátko chystá zpracovat i v...

Olivový olej: Jedním slovem nenahraditelný.

Rostlinný olej: Na smažení, pečení nebo tehdy, když při vaření potřebujete neutrální chuť.

Ocet: Všestranné využití dle chuti a zvyklostí. Vinný, jablečný, rýžový, umeocet – vyberte si.

Citrony: Pokud mdlé jídlo nezachrání špetka soli, citron určitě ano.

Fazole/cizrna v konzervě: Když máte málo času, stačí je jen scedit, dochutit a večeře je na stole.

Sójová omáčka: Chybí vašemu jídlu něco? Pořád to není ono? Sójovka vás zachrání!

Autor: Ester Brožová

Videa

reklama

reklama