Vychutnejte si primulky a petrklíče v zahradě i na talíři

Primulky a petrklíče  Foto:
Primulky a petrklíče
Foto: Thinkstock

První jarní žluté květy jsou jako esence slunce. Na talíři rozzáří libovolné jídlo. Nevařit, stačí jen zlehka položit.

Na mnoha místech už začaly kvést primule. Nepočítáme samozřejmě žádný z vybarvených kultivarů, které nás svádějí z výloh květinářství. Ale i s těmi bychom si později mohli ozdobit talíř, pokud bychom je nechali odpočívat na záhonku, dokud ze sebe nesetřesou a nespláchnou všechno, čím byly ošetřeny a načančány k prodeji. V přírodě i na zahradách pučí prvosenka bezlodyžná a prvosenka jarní. Ta první je také známá pod počeštěným latinským názvem primule a ta druhá jako petrklíč.

Primulky a petrklíče  Foto: Thinkstock

Primulky a petrklíče  Foto: ThinkstockKde ji pěstovat a kde ji najít

Prvosenky jsou nenáročné na stanoviště. Protože kvetou nyní, dříve než se stromy a keře obalí listy, vyhovuje jim i lecjaký neúrodný kout. Pokud tedy dostanete primulku v květináči, vysaďte ji třeba i do trávníku. V pozdější době pak dbejte na to, abyste rostliny příliš nezastínili, jinak nebudou chtít v následujícím roce kvést.

Totéž v podstatě platí i pro květiny zvané petrklíče. Dříve tyto rostliny zaplavovaly louky nádherou nažloutlých květů. Dnešní meliorované louky jim neposkytují tak přátelské prostředí.

Chuť a vůně

V literatuře se doporučuje: květy jednoduše vyštípnout z květenství. Dále bývají konzumenti nabádáni, aby odstranili kalich. Není to třeba, protože květy prvosenek jsou velmi jemné a kalich není hořký. Jeho odebrání naopak naruší estetiku květu.

Primulky a petrklíče  Foto: ThinkstockPrvosenky z přírody mají jemnou nasládlou chuť s medovými tóny. Je opravdu jemná, až mdlá. Je to první květina, která se musela dostávat ke slunci přes nepřízeň končící zimy.

Květy jsou poměrně choulostivé na manipulaci a nesnesou delší skladování. Pokud je budete trhat v přírodě, buďte ohleduplní a nesklízejte všechno.

Co s ní v kuchyni

Květy ozdobí jarní saláty, pokud už na syrovou zeleninu máte chuť, nebo se mohou přidat do polévek, tam, kde by přišla pažitka. Jejich estetika vynikne i v monochromatických krémových polévkách, jako je třeba rajská nebo hrášková.

Zacházejte s nimi opatrně, protože vysoká teplota jim nedělá dobře. Vyzkoušet můžete i mladé listové růžice. Mathioli ve svém herbáři o petrklíči píše: „Drobné listíčko, jakmile vyráží, užívají rádi do salátu…“ Tak něžné označení, že úplně cítíte jeho jemnou křehkost.

Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz

Videa

reklama

reklama