Syrovou stravou ke zdraví

MyRaw Café  Foto:
MyRaw Café
Foto: archiv

Přelom roku je vždy impulsem k bilancování a k tvorbě novoročních předsevzetí. Řada z nich se týká zdravého životního stylu a snižování hmotnosti.

Majitelka pražské kavárny MyRaw Café, advokátka, spisovatelka a raw veganka Miroslava Malaníková vás přesvědčí, že na mlsání zanevřít nemusíte. Sama díky raw stravě zhubla, a to si dopřává kousek dortu každý den.

Kavárna MyRaw Café poprvé otevřela své dveře vitariánům a příznivcům raw food v pražské Gourmet Pasáži Dlouhá v září 2014. Její majitelka Miroslava Malaníková vitariánstvím před rokem a půl završila své dlouholeté vegetariánství a posléze veganství. Časem se k ní přidala i dcera Petra, manžel a dcera Adéla zůstali vegany, ale na maminčiných dortících si také rádi pochutnají. Rodina vyznavačů zdravého životního stylu a úcty k přírodě brzy zjistila, že lidé s podobným zaměřením zatím nemají moc míst, kde se najíst, scházet a pořádat oslavy, což brzy vyústilo v založení vlastního podniku. Ovšem nepočítali s tím, že za necelé tři měsíce budou v útulné kavárně rodinného střihu výrazně rozšiřovat menu. Nadšení zákazníci si kromě zákusků, smoothies a fresh džusů vyžádali i celodenní nabídku občerstvení v podobě polévek, tří druhů raw pizzy, quiche a salátů.

MyRaw Café 3 Foto:

Zdravě a bez varu

MyRaw Café 4 Foto:

Nabídka MyRaw Café zcela odpovídá požadavkům zdravého životního stylu raw vegan food. Veškeré suroviny při zpracování procházejí teplotou nepřesahující 42 °C, takže si zachovávají „živou“ hodnotu všech enzymů a vitaminů. Jejich konzumace zpomaluje stárnutí a pomáhá předcházet vzniku většiny civilizačních chorob.

Pokrmy a nápoje v MyRaw Café jsou připravovány z čerstvých a čistě rostlinných, převážně bio surovin bez lepku, laktózy a cukru. Veškerá alchymie se odehrává přímo v útulné kavárně před očima zákazníků formou tzv. show-cooking, takže se návštěvníci mohou lecčemu přiučit.

Co můžete ochutnat?

V kavárně si lze užít snídani, oběd i večeři. Vybírat můžete buď z aktuální denní nabídky, nebo z menu, na němž najdete také slané chuťovky, jako jsou ořechové sýry, dipy a tyčinky. Hlavní specialitou jsou však raw veganské dezerty připravované podle receptů majitelky a jejího týmu. Ten tvoří dlouholetý vitarián, šéfkuchař Tomáš Bezděk (mimochodem absolvent VŠCHT, jehož k raw food inspiroval herec Jaroslav Dušek) a kuchařkami Karolínou Bezděkovou a Veronikou Růžkovou.

Tu nejlepší praženou kávu (ostatně jediný produkt, který tu přejde varem) vám připraví barista Jakub Hanuška. Zatoužíte-li po mléce, je vám k dispozici jeho ořechová náhrada, díky níž můžete obdivovat Jakubovo „latté art“.

I nevegani si už mezi sebou prozradili, že zdejší autentická organická vína od českých vinařů, zejména od Dalibora Osičky z Velkých Bílovic, jsou zážitkem, kvůli němuž stojí za to do kavárny zavítat. Při jeho vychutnávání často vyzkoušejí i zdejší pokrmy a zjistí, že něco na tom raw food je. A hned se mohou přihlásit na pravidelné nedělní kurzy a semináře. Více na www.facebook.com/myrawcafe

MyRaw Café 2 Foto:

Vyzkoušejte některý z raw receptů:

Hrášková polévka

• 200 g hrášku

• 175 ml vody

• 1 lžíce misa

• sůl, pepř

Hrášek rozmrazíme, umixujeme a ohřejeme na 37 °C (např. v Thermomixu).

MyRaw Café 5 Foto:

Pohanková kaše

• 1 hrnek naklíčené pohanky

• 1/4 hrnku ořechového mléka

• 1 lžička citronové štávy

• 2 lžíce agáve

• 1 lžíce chia semínek

• koření (skořice, perníkové)

Vše umixujeme, ohřejeme na 37 °C a podáváme s granolou (ořechy, sušené ovoce, agáve, koření) a čerstvým ovocem.

Green fusion smoothie

• 1 banán

• ½ hrnku ananasu

• hrst špenátu

• 4 lístky máty

Vše rozmixujeme a podáváme.

MyRaw Café 6 Foto:

Mámin jablečný koláč

• 5 velkých jablek

• trochu citronové šťávy

• 2 hrnky kešu ořechů (namočených nejlépe přes noc)

• 1 hrnek agáve sirupu

• 1 hrnek vlašských ořechů (namočených přes noc)

• ½ hrnku rozinek

• 1 lžíce skořice

• ½ hrnku psyllia

Kešu ořechy s polovinou vlašských ořechů rozmixujeme v mixéru s polovinou sirupu z agáve. Zoubkatou koláčovou formu vyložíme potravinářskou fólií a rozetřeme těsto, které lžící vytlačíme i do okrajů. Připravenou krustu dáme do lednice nebo mrazáku.

Připravíme si jablečnou vrstvu z 5 jablek nastrouhaných na hrubém struhadle, přidáme rozinky, skořici, citronovou šťávu a zbytek sirupu z agáve. Nakonec zamícháme psyllium a část nadrobno nakrájených ořechů.

Na připravenou krustu navršíme jablečnou směs a posypeme ji nakrájenými ořechy. Vše necháme ztuhnout v chladničce.

Autor: Jana Šulistová

Videa

reklama

reklama