Růže růžové, bílé i červené patří do kuchyně

Růže v kuchyni  Foto:
Růže v kuchyni
Foto: Thinkstock

Nejvznešenější rostlina mírného pásma. Můžeme se jí kořit v parcích i zahradách, ale také ji můžeme jíst.

Růže jsou vášeň, která zasáhla nejednoho zahradníka. Jejich pěstování a následný obdiv k nim je zcela pochopitelný. Rostlina, která roste na zanedbaných mezích, mezi dálničními svodidly i v zámeckých zahradách je opravdu jedinečná. Množství šlechtěných druhů by zaplnilo celé knihy, respektive mnohastránkové katalogy.

Jak je sbírat

Z růží se dají jíst především korunní lístky. Existují ovšem i druhy, v čele s růží damašskou, z nichž se používají celá poupátka. Ta pak většinou fungují spíš jako koření než jako dekorace. Nejsnazší způsob sběru je stříhání rozkvetlých květů s malou částí stonku. Následně se pak mohou květy doma roztřídit. Květní lůžka nejsou k jídlu a je třeba je z květu odstranit. Stejně tak to platí o pestících, které se odstraňují ze všech větších květů. V růžích jsou tuhé a narušují typickou jemnou růžovou chuť.

Růže damašská Foto: archiv

Růže damašská. Foto: archiv

Chutná, nebo nechutná

Růže svraskalá - Rosa rugosa Foto: archivRůže jsou jedlé, ale to neznamená, že musí každému chutnat. Kulinárním favoritem je růže šípková neboli psí – Rosa canina. To je ta nejběžnější s jednoduchým pětičetným květem, jehož barva kolísá od bílé po slabě růžovou. Další růží, jejíž bujný růst ji posunuje na hranici plevele, je růže svraskalá – Rosa rugosa. Nízké keře s jemnými, ale hustými trny, mají velmi vonné květy. Jejich korunní lístky mají barvu jako výbavička pro panenku Barbie. Tuto růži si ničím nespletete. Je hodně aromatická. Pro někoho je chuť a vůně opojná, jinému připomíná kosmetické přípravky. Je třeba nechat se vést vlastní chutí.

Růže šípková - Rosa canina Foto: archiv

Růže šípková – Rosa canina. Foto: archiv

Růže v kuchyni 2A co s nimi v kuchyni

Růže milují sladké kombinace. Jejich vzhled to podvědomě předurčuje. Jsou jednoduchou dekorací prakticky na libovolný dort. S minimální námahou dávají maximální efekty. Jsou také neocenitelnou relaxační hračičkou. Internet se jenom hemží nápady, jak růžové plátky krystalizovat neboli konzervovat cukrem. Potřebujete k tomu bílky nebo arabskou gumu, štěteček, cedníček… a taková činnost se už vůbec nepodobá vaření, ale ručním pracím nebo umělecké tvorbě.

Pokud máte snadný přístup k velkému množství růžových květů, které vám budou chutnat, můžete vytvářet nejrůznější želé, výluhy ve vodě nebo octu a další trvanlivé kreace. Klidně experimentujte, protože cokoli by se pokazilo, dá se s největší pravděpodobností použít jako kosmetický prostředek.

Recept

Malinový sorbet s růžemi Foto: isifa.com

Malinový sorbet s růžemi

Připravte si doma tento lahodný dezert. V mrazáku vám vydrží dlouho, a než přijde návštěva, stačí jen připravit růžové lístky na ozdobu.

Užijte si růže, jsou prostě báječné a jejich čas kvetení není tak dlouhý, jak se na začátku léta zdá.

Růže v kuchyni 3

Růžový džem. Foto:Thinkstock

Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz

Videa

reklama

reklama