Radlery a cidery v boji proti české pivní klasice

Radlery a cidery  Foto:
Radlery a cidery
Foto: Thinkstock

V zemi pijáků tradičního piva ještě nedávno nikdo nedával příliš šancí na úspěch nápojům, které můžeme nazvat jako nápojové alternativy k pivu. Avšak situace radlerů a ciderů se pomalu začíná měnit.

Radler

• pivní mix, ochucené pivo, ovocné pivo

• vyrábí se mícháním piva a ovocné limonády nebo sťávy

• hlavní složky se míchají v poměru 50:50

• obsah alkoholu nepřesahuje obvykle 2,5 % (je nižší než u klasického piva)

Cider

• alkoholický ovocný nápoj

• vyrábí se kvašením jablečného moštu

• liší se použitými odrůdami jablek a dobou zrání

• obsah alkoholu se pohybuje do 8,2 % (vyšší než u klasických piv)

• cidery se vyrábějí sladké, polosuché, suché, neperlivé i perlivé

Radlery a cidery 5 Foto:

 

Radlery a cidery 4 Foto:

Cílová skupina

Výrobci se snaží oslovit mladší generaci a ženy. Starší generace pivařů piva s ovocnou složku příliš neakceptuje.

Pitelnost

Prvotní velká očekávání se i přes masivní marketingovou podporu nenaplnila. Dokonce konzumace pivních mixů druhý rok po sobě klesá. Nepomohla ani distribuce radlerů ve větším, ekonomickém balení.

V našich zemích nemají pivní mixy téměř žádnou tradici a určitou vyšší popularitu okolo roku 2010 je možno přisoudit jistému „testování“ těchto nových nápojů tuzemskými spotřebiteli. Také pitelnost je u těchto produktů výrazně nižší než u klasických piv. („Pitelností“ se rozumí, že konzument má po vypití sklenice nápoje chuť na další sklenici a není přesycen).

Cider – černý kůň na trhu

Nízkoalkoholický jablečný mošt – cider – osvěžující produkt na půli cesty mezi pivem a limonádou. Spotřeba tohoto nápoje v České republice roste v současnosti o stovky procent. Řada těchto nízkoalkoholických jablečných moštů má na rozdíl od radlerů vyšší obsah alkoholu než pivo. Navíc jsou jablka u nás tradičním a nejkonzumovanějším ovocem.

Radlery a cidery 3 Foto:

Radlery a éčka

Poslední dobou zaplavily internet zprávy o škodlivosti radlerů. Téměř poplašná zpráva upozorňovala na množství éček v ovocném pivu.

Při míchání ovocných piv jsou právě ovocné složky hlavním zdrojem dativních látek. Na druhé straně tato alternativa piva obsahuje nižší množství alkoholu a ten je sám o sobě nebezpečnější než většina éček. Určitě neškodí sledovat, kolik přidaných látek nápoj obsahuje a sami rozhodnout, co pít.

Příchutě radlerů

Grep, lemon, limetka, černý rybíz, limetka a bezinka, zimní radler (příchuť hruška se skořicí a višeň s čokoládou) a jiné.

Radlery a cidery 2 Foto:

Příchutě ciderů

Klasická příchuť jablek, organic cider (připravovaný z jablek, která se pěstují bez chemie), cherry cider (s třešňovou šťávou)

Teplý radler

Postup: Zimní radler nalijte od hrníčku a ohřívejte v mikrovlnné troubě 90 sekund při výkonu 800 W.

Varianta ciderového mixu

Postup: Jeden litr vychlazeného cideru smícháme s litrem sodovky, šťávou z půlky citronu, jedním panákem whisky a ginu a dle chuti dosladíme.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama