Přírodní antioxidanty – udělejte něco pro své zdraví a pochutnejte si

Antioxidanty  Foto:
Antioxidanty
Foto: Thinkstock

Antioxidanty a volné radikály jsou spojené nádoby. Ale o co vlastně jde? Jak můžeme vlastnímu tělu pomoci a zároveň jíst chutně? S naším článkem zjistíte, že to není žádná věda.

Co jsou přírodní antioxidanty?

Antioxidanty jsou látky, které neutralizují činnost nebezpečných volných radikálů v těle, zabraňují jejich vzniku a snižují jejich aktivitu a reaktivitu. A co jsou volné radikály? Volné radikály jsou škodlivé látky (vznikající při stresu, trávení nezdravých potravin nebo při pobytu ve znečištěném prostředí), které napadají naše buňky a způsobují vážná onemocnění. Antioxidanty jim v tomto ničení mohou zabránit, chrání člověka před rakovinou, kardiovaskulárními chorobami včetně infarktu a taktéž zpomalují proces stárnutí. Nezanedbatelným plusem je, že antioxidanty posilují imunitu, což v době podzimních plískanic a chřipek přijde jistě vhod. Antioxidanty můžeme do svého těla dostat různými potravinovými doplňky nebo zvolit přírodní cestu a zároveň si i pochutnat.

Antioxidanty 3 Foto:

Přírodními antioxidanty je kyselina askorbová známá pod názvem vitamín C a tokoferoly. Vitamín C se nachází především v citrusových plodech, ale nejen v nich, a tokoferoly najdeme především v ořeších nebo slunečnicových semínkách, ale i v mnoha jiných potravinách. Přírodními antioxidanty jsou často bylinky, ale i různé druhy ovoce a jiných potravin.

 

Antioxidanty 2 Foto:

Tipy jak dodat tělu přírodní antioxidanty

• Z bylinek je přírodním antioxidantem například šalvěj, rozmarýn, oregano nebo tymián a kopr. Oregano a tymián výborně chutnají k masu, hřebíček se pak hodí ke sladkým pokrmům nebo do oblíbeného nápoje zimních a podzimních dnů, svařeného vína, a kopr je výborný například v salátech – chcete-li být důslední v boji o své zdraví.

• Ze zeleniny je na antioxidanty nejbohatší pestře zbarvená zelenina – červené papriky, červené zelí nebo rajčata. Taktéž na brokolici a listovou zeleninu bychom neměli zapomenout.

• Silným antioxidantem je také oblíbený česnek (ale i cibule, bez které se málokterá kuchařka obejde), který má navíc i protizánětlivé účinky, do svého jídelníčku bychom ho měli rozhodně zařadit – klidně i v syrovém stavu nebo jen lehce povařený – rychle si z něj můžeme připravit klasickou česnečku s krutony nebo česnekovou pomazánku s majonézou.

• Zdravým mlsáním plným antioxidantů je také lesní ovoce – borůvky, maliny, jahody, a brusinky. Také s černým rybízem, citrusy, kiwi nebo granátovým jablkem je to trefa do černého.

Antioxidanty 4 Foto:

• Ráno si dejte kvalitní zelený čaj a večer sklenku červeného vína, vaše tělo vám poděkuje.

• Bílé pečivo vyměňte za celozrnné – pozor ne vícezrnné, cereální nebo tmavé, pouze celozrnné pečivo je bohaté na antioxidanty.

• Konzumujte luštěniny, i ony jsou zdrojem antioxidantů. Můžete z nich připravit chutné saláty, hrachovou polévku nebo ochutnat ořechovou chuť cizrny. Vyzkoušet můžete i rychle uvařenou a lehce stravitelnou červenou čočku.

Recept

Salát s červenou čočkou Foto:

Salát s červenou čočkou

Červená čočka má tu výhodu, že její příprava je rychlá a nemusí se dopředu namáčet. Má sladší a oříškovou chuť, která bude chutnat i dětem. Jednoduchý salát podávejte jako...

• Dobrou službu vám udělá i hroznové víno a to jak v jeho čerstvé, tak v sušené formě.

• Z exotických potravin je úplnou bombou plnou antioxidantů sušená dobrota goji – neboli kustovnice čínská, či akai nebo především magui.

Článek

Goji  Foto:

Goji – kustovnice čínská

Na trnitém keři kustovnice čínské – goji [godži] – vyrůstají drobné plody zářivé barvy, kterým se pro jejich mimořádné vlastnosti přezdívá červené diamanty. Pokud se...

Autor: Dana Špatenková

Videa

reklama

reklama