Nože Opinel září všemi barvami

Nic není v kuchyni tak frustrující, jako špatný nůž. A proto je skvělé, že na český trh konečně doputovaly savojské nože Opinel. S těmi je totiž krájení radost…

Poprvé jsem je držela v ruce na návštěvě u sestřenice. Pomáhala jsem jí s obědem a na otázku, kde má ostrý nůž, ukázala na vázu plnou malých nožíků s barevnými rukojeťmi. Vypadaly jako hračky pro děti, takže mě po prvním zakrojení dost překvapily. Jsou prostě nečekaně ostré a skvěle se drží v ruce. Pokud zrovna neporcujete kus kance, jsou skvělým pomocníkem v kuchyni.

Už půl roku je můžete koupit v obchodech Potten & Pannen Staněk buď samostatně nebo v různých sadách v široké barevné paletě. A co je neméně důležité, nože Opinel koupíte za velmi příznivé ceny, ten nejlevnější stojí méně než 200 Kč.

A teď trochu historie…

Opinel je od svého vzniku až dodnes rodinnou firmou. První kapesní nůž vyrobil ve Francii Joseph Opinel v roce 1890, už tehdy měl rukojeť promyšlenou tak, aby se dobře držela, a také tvar kalené ocelové střenky byl promyšlen do detailu. Nože se nejdříve vyráběly ručně v počtu několika desítek kusů denně, časem se výroba zmodernizovala a nože se začaly vyvážet i do Itálie, Švýcarska a Německa. A získaly si takovou popularitu, že ve Francii se dokonce slovo Opinel stalo synonymem pro všechny kapesní nože :)

Opinel používá dva druhy oceli – karbonovou a nerezovou. Karbonová ocel je díky vysokému podílu uhlíku extrémně tvrdá a snáze se ostří. Je náchylnější ke korozi, čemuž lze předejít očištěním čepele po každém použití. Naproti tomu nerezová švédská ocel vyniká vysokou korozní odolností vůči všem látkám, nepotřebuje zvláštní údržbu a péči.

Rukojeti se vyrábějí převážně z tvrdého bukového dřeva, které z 95 % pochází z Francie, dostupné jsou i rukojeti z dováženého exotického dřeva, jako je eben, cocobolo nebo zebrano. V souladu s tradicí se dodnes ručně zasazuje střenka do rukojeti a brousí ostří.

Vybrat si můžete buď ikonické skládací kapesní nože nebo mé favority – barevné kuchyňské nože. Tyhle nožíky jsou navíc skvělým tipem na univerzální dárek, kterým potěšíte prakticky každého.

Autor: Klára Michalová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty