K práci redaktorky kulinárního webu patří i občasné pozvánky na kurzy vaření. A já na kurzy všeho druhu chodím ráda, protože se vždy dozvím něco zajímavého.
Moje první marmeláda aneb Vaření s Thermomixem
Takže když mi v poště přistála pozvánka na vaření s Thermomixem s příslibem, že se naučím připravit marmeládu, brala jsem to jako výzvu. To je totiž oblast vaření, kde mám značné rezervy :)
Předpokládala jsem, že jde o představení přístroje, který je sestrojený právě k zavařování, to jsem se ovšem zásadně zmýlila... Thermomix toho totiž umí mnohem víc. Je to vlastně multifukční robot, který nahrazuje parní hrnec, mlýnek, hnětač, šlehač, mixér, kuchyňskou váhu, pánev, krouhač, drtič a vařič zároveň.
S dalšími pozvanými redaktorkami jsme se sešli v pražské škole vaření Laboratorio Scuola di Cucina. Uvítala nás herečka a známá milovnice vaření Markéta Hrubešová, která je tváří Thermomixu. Spolu s ní nás kurzem provázel šéfkuchař Lubomír Landa.
Podívejte se na fotogalerii z kuchařského kurz Thermomix:
Setkání začalo originální snídaní, která byla kompletně připravena na zázračném přístroji. Nejvíc osazenstvo kurzu ocenilo výborný fresh džus z čerstvé petržele a lahodnou paštiku z krůtích jater.
A pak už hurá ke strojům! Začaly jsme přípravou pomerančové marmelády. Jednodušší už to být nemohlo, do nádoby robota jsme nasypaly dílky pomeranče, lehce promixovaly (trvalo to asi 3 sekundy), přidaly jsme cukr, nastavily pár tlačítek a přístroj hezky sám míchal a vařil a pak pípnul, že je hotovo. Naplnily jsme skleničky hotovou marmeládou a nadepsaly ozdobné štítky.
Mezitím nám Markéta s panem Landou ukázali, jak připravit krémovou žampiónovou polévku. A opět: Naházet do robota, přilít vodu, smetanu, trošku mouky, bylinky, promixovat a jít si dát kafíčko, protože o zbytek se postaral Thermomix. Po ochutnání této překvapivě lahodné polévky jsme se ještě pustily do kořeněného jablečného chutney, což byla zase „práce“ na dvě minuty a poté čtvrthodinka čekání na závěrečné pípání.
Zatímco robot vařil a trpělivě míchal, zbyl čas na všetečné otázky... Jak nám zástupkyně značky potvrdila, s tímto přístrojem zvládnou skvěle uvařit kuchařští neumětelové, ale i školáci. Hodí se i pro maminky malých dětí, které v něm mohou bezpracně připravovat zdravé přesnídávky. Pro pokročilé kuchaře se hodí postupy, při kterých v jednom robotu zvládnete uvařit třeba svíčkovou i s knedlíkem najednou :) Mimochodem šéfkuchař Landa s Thermomixem získal druhé místo v celonárodní soutěži o nejlepší znojemskou omáčku s knedlíkem!
Mě tedy nejvíc zaujala právě možnost připravovat džemy, marmelády, chutney. Pak se mi líbí představa, že Thermomix za mě uhněte těsto, které přímo v hnětací nádobě, díky přednastavené teplotě i krásně a rychle nakyne. O přípravě čerstvých fresh džusů a zdravého vaření v páře nemluvě...
Pro inspiraci, jak a co vařit s Thermomixem vycházejí speciální kuchařky, spoustu receptů najdete i na webu, nebo se můžete přihlásit do tématických kuchařských kurzů.
Přístoj to není levný, stojí 25 895 Kč, ale když vidíte, co všechno dokáže, kolik ušetří energie, času a námahy a jak hezky by bezbolestně zapojil do přípravy jídla i další členy domácnosti, stojí určitě za přemýšlení.
Autor: Klára Michalová