Madam Marmeláda je nejlepší na světě

Madam Marmeláda  Foto:
Madam Marmeláda
Foto: Gurmet

Jak se stalo, že Blanka Milfaitová a její marmelády, které připravuje v opuštěné šumavské vesničce, zvítězily v prestižní britské soutěži? Zeptali jsme se jí.

Začátkem března se na panství Dalemain v Anglii již poosmé konala soutěž o nejlepší marmeládu, The World´s Original Marmalade Awards 2013. Odborná porota při slepém hodnocení posuzovala téměř 2000 vzorků z celého světa. Pět marmelád (citronovou, citronovou s vanilkou, mandarinkovou, mandarinkovou s levandulí a pomerančovou) sem poslala jako první (a zatím jediná) Češka i Blanka. Všechny zde získaly ocenění. Ta citronová dokonce cenu nejvyšší – dvojitou zlatou medaili! Britové, známí milovníci zejména citrusových marmelád, si její výrobky okamžitě zamilovali.

Madam Marmeláda  Foto: GurmetPo absolvování gymnázia a pár semestrů vysoké školy se Blanka Milfaitová stala úřednicí. Její kreativní povaha se s touto pozicí nesmířila. Tři poslední roky ale byly převratné. Nejdřív si otevřela cukrárnu s kavárnou, ale nakonec zakotvila u výroby marmelád. Dnes má její firma Moje dobroty našlápnuto na úspěch a ona zanedlouho přivede na svět své první dítě. Rozhodnutí opustit zajištěnou kariéru bylo pro ni ale jednoduché, což potvrzuje sama Blanka. Ptáme se tedy dál.

Jak se cítíte?

Jsem opravdu šťastná. Nejenže se mi daří dělat práci, kterou mám velmi ráda, ale můj život získal klidný rytmus přírody, ve které žiju. Vůbec nelituji, že jsem odešla z města na absolutní samotu (Blanka Milfaitová žije se svým přítelem v dnes bohužel vylidněné vesničce Pohoří v Novohradských horách na Šumavě). Vařím tu marmelády, za které se nemusím stydět, a i když rozhodně nejsou nejlevnější, nekupují si je žádné „paničky“, ale hlavně ti, kteří si chtějí na krajíc chleba, toast nebo palačinku namazat něco dobrého. Do jejich výroby vkládám kromě těch nejlepších surovin taky kus svého srdce a věřím, že je to na nich poznat. Marmelády prodáváme buď přímo doma, v Pohoří, na farmářských trzích (hlavně v Českých Budějovicích) či na e-shopu www.nase-dobroty.cz.

Madam Marmeláda  Foto: Gurmet

Jaké to jsou a odkud nakupujete ovoce na jejich přípravu? Šumava, pokud vím, není typická ovocnářská oblast.

Vyrábím přes 30 druhů marmelád (denně až 300 skleniček, osobně ručně popsaných), jejichž chutě cizeluji na přátelích. Množství a druhy jsou samozřejmě dané především sezonností. České višně, třešně a hrušky kupuji od Lhenic, z Chelčic, jablka a švestky na povidla mám na své zahradě. Šumavské lesy jsou obvykle plné malin, brusinek i borůvek. Zpracuji je, vychytám příchutě, a když se vyprodají, další budou až opět za rok, až bude jejich sezona. Neurodí-li se, ten rok prostě marmelády z nich v mé nabídce nenajdete. Nikdy nedělám marmeládu ze zmrazeného ovoce.

Madam Marmeláda  Foto: GurmetMůj přítel i já jsme milovníci citrusových marmelád, tak jsme se pustili také do jejich výroby. Máte pravdu, citrony, pomeranče ani mandarinky na Šumavě nikdy neporostou. Pro ně si jezdím do italského Amalfi, kde si je na plantáži sami natrháme. Ovoce převezeme k nám domů a pak ho co nejdřív zpracovávám.

Co s sebou nese zisk prestižního ocenění?

Hlavním efektem je, kromě toho, že část financí za ocenění putuje tradičně na charitu, samozřejmě roční kontrakt s prestižním britským obchodním domem Fortnum & Mason. Zpočátku jsme se domluvili na dodávce tří set skleniček této marmelády ročně a nyní, tři měsíce poté, již do Anglie posíláme dalších tisíc kousků. Takže moje citronová marmeláda v zemi, která se pyšní svými tradičními recepturami právě na citrusové marmelády, asi opravdu chutná!

NAPSALI O NÍ

Blanka Milfaitová získala sladkou první cenu coby ´The World’s Best Artisan Marmalade Maker‘ díky své citronové marmeládě, na kterou se sbíhají sliny a kterou vytvořila ve své kuchyni kdesi v pohraničí České republiky, země, známé spíš svými knedlíky a pivem. Sklenky s Blančinou marmeládou se teď budou prodávat ve Fortnum & Mason, na míle daleko od venkovských trhů a obchůdků v její zemi.

Z věstníku The World´s Original Marmalade Awards

Autor: Gurmet

Gurmet - letní dvojčísloČasopis Gurmet - nejlepší škola vaření!

V letním dvojčísle Gurmetu najdete na téměř 150 stranách lehká letní jídla na každý den v týdnu, tradiční předpisy z krásných Orlických hor či nejlepší ovocné knedlíky včetně postupu krok za krokem.

S dětmi si připravíte osvěžující nanuky, můžete si zavařit letní úrodu nebo strávit příjemné chvíle u grilu s nevšedními recepty. Najdete tu jednoduché vaření na chatě a krásné recepty na využití lesních plodů či nových brambor. Na dovolenou zvou španělské speciality nebo saláty zvučných jmen, zatímco zdravá jídla z různých druhů mouky a takzvaných superpotravin vás okouzlí i svou chutí.

 

Videa

reklama

reklama