Kulinářský slovníček ze slunného Španělska

Paella Foto:
Paella
Foto: Thinkstock

Španělský přístup k jídlu, potažmo k životu vůbec může poměrů neznalého cestovatele mírně zaskočit. Připravte svůj žaludek na regionální specifika, vyhlášené speciality a především na trochu jiný životní rytmus, který se nese v duchu hesla: „Hlavně nic neuspěchat.“

Chystáte-li se na dovolenou do Španělska, s velkou pravděpodobností si pochutnáte. Španělé jedí rádi, vydatně a především v milé společnosti – jídlo je zde v mnoha případech společenskou událostí, která vyžaduje dostatek času. Kulinářské zážitky se odvíjejí mimo jiné od toho, kterou ze sedmnácti autonomních celků Španělského království navštívíte.

Obecně se však můžete těšit na čerstvé ryby, mořské plody, pokrmy z pánve, grilované maso, šunky, salámy a světově proslulé tapas. Z koření je velmi populární šafrán, pepř a pálivé papričky.

Článek

Co ochutnat ve Španělsku  Foto: Thinkstock

Vydejte se na ochutnávku Španělska

Španělsko je třetí největší zemí Evropy s téměř půlmilionem čtverečních kilometrů – Česká republika by se do něj vešla více než šestkrát. Právě kvůli obrovské velikosti, ...

Na své si přijdou i milovníci červených vín – vybírejte z lahví, které nesou takzvané označení původu (Denominación de origen, někdy pouze zkratka D. O.). Mezi významné vinařské oblasti patří Rioja, Navarra či Ribera del Duero. V posledních letech roste popularita sektu (tzv. cavy), který se vyrábí především v Katalánsku.

Kulinářský slovníček aneb Vyznejte se (nejen) v menu

Allioli – katalánská varianta česnekové omáčky se obvykle podává k patatas bravas (smaženým bramborům) a rýžovým či nudlovým pokrmům z pánve (paella či fidueà)

Arroz negro – pánev plná rýže, mořských plodů, kalamárů a cibule, dochucená česnekem, rybím vývarem a olivovým olejem

Arroz negro

Café con leche – káva s mlékem

Cava – sekt

Cerveza (pivo) – připravte se na to, že vám v mnoha barech přinesou roztomile malou skleničku (o objemu 150–200 ml). Chcete-li klasický půlitr, objednejte si „jarru“

Comida (vydatnější oběd) – v restauracích se obvykle podává mezi 13.00–16.00. Největší příval zájemců o „menú del día“ nastává kolem druhé odpoledne

Cortado – „panák“ espressa s malým množstvím mléka

Empanada – pečené těstové „taštičky“ či koláčky plněné různými ingrediencemi (nejčastěji sýrem, žampióny, šunkou, houbami, tuňákem a rajčaty v různých kombinacích)

Chorizo – tradiční španělský paprikový salám

Churros – čerstvě smažené podlouhlé „koblížky“ se těší velké oblibě především na jihu Španělska. Obvykle se konzumují k snídani a namáčejí se do horké husté čokolády

Recept

Churros s čokoládou  Foto: Thinkstock

Churros s čokoládou

Křupavá španělská pochoutka se servíruje s horkou čokoládou k namáčení. Vychutnejte si tyhle sladké „koblížky“ k ranní kávě nebo když vás honí mlsná.

Crema catalana – pudinkový krém s křupavou karamelovou polevou

Fidueà – katalánská varianta paelly – místo rýže je podávána s nudlemi

Flan – pudink

Frutas – ovoce

Gazpacho – studená polévka ze zeleniny a dalších ingrediencí

Helado – zmrzlina

Jamón serrano – legendární španělská sušená šunka vyrobena originální recepturou z nejlepšího vepřového masa

Jamón serrano  Foto: Thinkstock

Menu del día – cenově zvýhodněné menu se nejčastěji sestává ze tří chodů: primer plato (obvykle vybíráte z různých druhů salátů, polévek či darů moře), segundo plato (hlavní jídlo) a postre (zákusek). V ceně bývá zahrnuto víno, pivo či voda a chléb

Migas – kostky chleba opečené v olivovém oleji a česneku s kořením a kousky měkkého salámu a špeku

Mongetes amb butifarra (v katalánštině) – fazole s párkem

Pa amb tomaquet (v katalánštině) – chléb s olivovým olejem potřený česnekem a šťávou z rajčete

Tapas bar Foto: ThinkstockPaella – šafránové rizoto ve speciální pánvi, v níž se připravuje i servíruje. Základní přísadou známého pokrmu, který pochází původně z Valencie, je maso, zelenina nebo mořské plody. Varianty a kombinace se liší podle sezony a jednotlivých regionů

Patatas bravas – smažené kousky brambor se obvykle podávají s allioli a pikantní pálivou rajčatovou omáčkou

Tapas – „jednohubky“ různých druhů jsou populární především v Andalusii, ale dopřejí vám je i ve zbytku Španělska. Většina barů je nabízí v prosklených mísách či vitrínách – v klasickém repertoáru obvykle nechybějí olivy, tortilla de patatas (bramborová „omeleta“), boquerones (ančovičky), smažené masové kuličky, nakládané žampiony, různé saláty, smažená či pečená kuřecí stehýnka a nejrůznější druhy klobás a jiných uzenin

Tortilla de patatas – bramborová „omeleta“ či spíše koláč s vajíčky a cibulí

Vino de la casa – domácí víno

Autor: Eva Karlasová

Videa

reklama

reklama