Hrachy a hrachory a jiné lahůdky

Hrachy a hrachory  Foto:
Hrachy a hrachory
Foto: Thinkstock

V každém květu jemná příchuť mladého hrášku. Nebojte se ochutnávat louky, kvetoucí zeleninové záhony nebo okrasné zahrady.

Rozsáhlá čeleď, která stále mění jméno – vikvovité, bobovité, luštinaté, ale také motýlokvěté. Stále se jedná o tutéž botanickou skupinu. Některé jsou vynikající, jiné nedobré. Začátečníci a konzervativní degustátoři mohou začít s ochutnáváním na záhonech hrášku.

Hrách pěstovaný na semeno, cukrový hrách a všechny další odrůdy mají jemné bílé květy. Jejich chuť je neodolatelná, protože v sobě skrývá příslib jemného svěžího hrášku.

To je zeleninová chuť, kterou má většina lidí velmi ráda. Pro začátek by stačilo, abyste zjistili, jak lahodně mohou květy chutnat. Je totiž škoda je trhat, když z nich vyrostou dobré lusky.

Hrachy a hrachory 2

Fazole jsou dekorativní

Hospodárnější volbou na talíř jsou ozdobné fazole. Kdo dobře zasel, ubránil se pozdním mrazům, slimákům a dalším zahrádkářským pohromám, má jistě již pěkné, dlouhé, pnoucí fazole. Fazol šarlatový dostal svoje jméno podle barvy květů. Jeho plody zpravidla později překážejí, protože spíš než k jídlu se hodí na cvrnkání a tento fazol je docela plodný. Neváhejte sklízet jeho květy. Hodí se do salátů nebo jako dekorace na různé chleby a chlebíčky. Můžete s ním libovolně experimentovat, jen se nedoporučuje tepelná úprava.

Hrachy a hrachory 5Vonné květy hrachorů

Další bylinou, jejíž květy můžete zařadit na jídelníček, jsou krásně vybarvené květy hrachorů. Jejich chuť není zdaleka tak dobrá jako chuť hrášku pěstovaného na semeno. Je to pochopitelné. Málokterá rostlina dokáže být vysoce dekorativní a zároveň delikatesní. Hrachory se nám ale odmění právě svou krásou. Mohou se používat i na různé sladké kreace, právě proto, že jsou velmi estetické. Je třeba dávat pozor, abychom jedli pouze plně rozvité květy nebo poupata. Jakmile se začne vytvářet uvnitř malý lusk, může způsobit nevolnost.

A ještě louka

Na zachovalých lukách roste velké množství vikví. Většina z nich pro lidi příliš chutná není, ale existují mezi nimi i některé skutečné lahůdky. Malé květy vikve plotní nebo vikev úzkolistá vypadají jako hrachory „pro panenky“. Květenství mají nevelká a kvete zpravidla jen jeden květ. Kvítka mají jemnou chuť a zábavný je především jejich sběr, který se rovná spíš hledání hub, protože květy jsou nenápadné a navíc bývají utopené v husté trávě.

Vikev plotní Foto: archiv

Vikev plotní. Foto: archiv

Vikev úzkolistá Foto: archiv

Vikev úzkolistá. Foto: archiv

Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz

Článek

Růže v kuchyni  Foto: Thinkstock

Růže růžové, bílé i červené patří do kuchyně

Nejvznešenější rostlina mírného pásma. Můžeme se jí kořit v parcích i zahradách, ale také ji můžeme jíst.

Článek

Sedmikrásky na talíři  Foto: isifa.com

Sedmikráskou si ozdobíte talíř po celé léto

Provází nás od jara do podzimu. Je ideální květinou pro začátečníky. Trvanlivá, krásná, chutná…

Videa

reklama

reklama