Degustační večer v Alforno

Degustační večer v Alforno  Foto:
Degustační večer v Alforno
Foto: Thinkfood.cz

Na konci února se v restauraci Alforno Focacceria Italiana servírovalo večerní menu inspirované jihoitalskou Kampánií, tedy oblastí kolem Neapole. Bylo to už druhé zastavení na pomyslné cestě po celé Itálii, již si pro tento rok trojice restaurací Alforno, Aldente a Alriso pro své hosty připravily.

Úplně první degustační večeře snoubící italské regionální pokrmy s tamními víny se konala už v lednu v restauraci Alriso. Šéfkuchař Jiří Sus se nechal inspirovat severoitalským Venetem. V Alfornu si jako téma své premiérové degustační večeře naopak vybrali jihoitalský region – Kampánii. Šéfkuchař restaurace Petr Dlouhý, ale také pizzaiolo Antonio Barba sáhli po osvědčených regionálních surovinách, jako jsou mozzarella z buvolího mléka nebo třeba neapolský salám, a přidali i výjimečné ingredience, jako jsou rajčátka piennolo del Vesuvio pěstovaná na úpatí Vesuvu a dozrávající zavěšená ve velkých trsech. Velkým zážitkem pro mnohé hosty byla jistě i možnost poprvé ochutnat buvolí maso. Vína k menu vybral sommelier Tomáš Babor.

Degustační večer v Alforno  Foto: Thinkfood.cz

Článek

Degustační večer v Alriso  Foto: Thinkfood.cz

Degustační večer v Alriso

V restauraci Alriso odstartovala série degustačních večerů, které se budou v průběhu roku odehrávat v podnicích mikrořetězce ‚Al‘ – Alriso, Alforno, Aldente. Během nich se ...

Na úvod večeře se podávalo obligátní prosecco, následovala mozzarella di bufala s rajčaty piennolo a čerstvou bazalkou, k níž sommelier zvolil Vesevo Greco di Tufo DOCG 2012. Protože Alforno se zaměřuje na vše, co se peče, a významnou část její nabídky tvoří pizza, nemohla tahle italská specialita chybět ani v degustačním menu. Pizzaiolo Antonio vsadil na malou verzi pizzy Calzone s neapolským salámem a ricottou, k nimž přidal už jen vejce, pepř a sůl. Výsledek se skvěle snoubil s vínem Lacryma di Christi Rosso del Vesuvio Vigna Lapillo DOC 2008, k němuž se váže zajímavá legenda: z nebe přímo nad Vesuvem byl vykázán padlý anděl Lucifer, Kristus nad ním prý uronil slzu a z ní se pak zrodilo víno andělské chuti, které dostalo jméno Lacryma Christi, tedy Kristova slza…

Degustační večer v Alforno  Foto: Thinkfood.cz

Vrcholem menu byl zcela jistě hlavní chod – pečený buvolí krk s rajčaty, ančovičkami, kapary a vínem Aglianico, k němuž se servírovaly gratinované brambory. „Maso bylo naložené už od pondělí do česneku a rozmarýnu a pak jsem ho pekl celých 13 hodin při teplotě 95 °C,“ říká šéfkuchař Petr Dlouhý, pro nějž byla degustační večeře první velkou akcí pod hlavičkou restaurace Alforno – její kuchyni totiž vede teprve několik týdnů. Posledním vínem degustační večeře, servírovaným k hlavnímu chodu, bylo Vesevo Taurasi DOCG 2006. Pak už následovala „jen“ káva a dolce. Sladkou tečku za kampánským menu obstarala další tradiční specialita Neapole a okolí: domácí babà. Pánové v Alfornu jich několik desítek sami s předstihem upekli a přes noc je nechali nasáknout nikoli v běžně používaném rumu, ale v limoncellu. Na talíři ji doplnili vanilkovým krémem.

Degustační večer v Alforno  Foto: Thinkfood.cz

Jsme rádi, že se nám naše první degustační večeře s regionální tematikou vydařila a že hostům naše kampánské speciality tak chutnaly. Už teď přemýšlíme, co si na ně nachystáme příště. Řada by na nás měla znovu přijít v květnu a zatím to vypadá, že vás všechny pozveme tentokrát na sever – do Alto Adige,“ uzavírá manažer restaurace David Hudos.

Degustační večer v Alforno  Foto: Thinkfood.cz

Alriso Risotteria Italiana, Betlémské náměstí 1, Praha 1, www.alriso.cz

Aldente trattoria vineria, Vězeňská 4, Praha 1, www.al-dente.cz

Alforno Focacceria Italiana, Petrské náměstí 4, Praha 1, www.al-forno.cz

Autor: Kateřina Obrazová, převzato z blogu ThinkFood.cz

Videa

reklama

reklama