Darujte pod stromeček novou kuchařku

Nové kuchařky Foto:
Nové kuchařky
Foto: Klára Michalová

Nakupovat dárky pro milovníky jídla je čistá radost. Stačí zabalit košík s vybranými lahůdkami, přiložit voucher do dobré restaurace a navrch přidat zajímavou kuchařku pro inspiraci. Výběr těch novinkových, které najdete na pultech knihkupectví, vám právě předkládáme. Stačí jen vybrat tu pravou :)

Vaříme s toskánským sluncemVAŘÍME S TOSKÁNSKÝM SLUNCEM

Frances Mayesová

Autorka bestselleru Pod toskánským sluncem a dalších knih inspirovaných jejími pobyty v milovaném Toskánsku se rozhodla pozvat čtenáře na návštěvu svého italského domova a jeho kuchyně a zahrady. V bohatě ilustrovaném výpravném svazku nabízí základní poučení o místní kuchyni a přes 150 receptů svých nejoblíbenějších toskánských jídel, ale představuje také přátele, jež mezi místními získala a kteří jí poskytli inspiraci a podělili se s ní o svá kulinářská tajemství.

Frances Mayesová (1940) je autorkou čtyř úspěšných knih vycházejících z jejích pobytů v Toskánsku, kde pravidelně tráví část roku, a několika svazků prózy a poezie. Je pravidelnou přispěvatelkou časopisů Food & Wine, House Beautiful a dalších periodik, na San Francisco State University přednáší obor tvůrčího psaní.

V nakladatelství Paseka v českém překladu vyšly kromě kuchařky i autorčiny knihy Pod toskánským sluncem, La bella Toscana a Toskánsko na každý den.

Recept

Crostini s bílými fazolemi se šalvějí Foto: Vaříme s toskánským sluncem

Crostini s bílými fazolemi se šalvějí

Crostini a bruschetty jsou jením z nejoblíbenějších italských předkrmů. Opečený krajíc chleba nebo bagetky a na něm různé pochutiny nebo lahodná pomazánka. Vyzkoušejte ...

Sladký design

SLADKÝ DESIGN 

pečení a zdobení s Hankou Rawlings

Ve třinácti kapitolách vás kniha seznámí s variacemi základních receptů na korpusy, sušenky, cupcakes, mini dortíky nebo dortová lízátka. Autorka vás naučí používat pomůcky, které vám ušetří mnoho času, seznámí vás s prací s potahovými a modelovacími hmotami, odhalí tajemství práce s čokoládovou i bílkovou polevou, sirupem či krémem.

Dejte sbohem klasickým šlehačkovým dortům a unylým marcipánovým růžičkám, Sladký design vám otevře dveře k profesionálnímu zdobení. Vyrobit dezerty jako z té nejlepší cukrárny pro vás díky názorným fotografiím a podrobným instrukcím bude hračka! Se stejnou láskou, s jakou pro vás Hanka knihu připravila, budete moci obdarovat skvostnými sladkostmi vaše nejbližší.

Vydalo nakladatelství Smart Press

REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA

Regionální kuchařka NOVÁChuťový místopis Čech, Moravy a Slezska

Petra Pospěchová

Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.

Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.

Vydalo nakladatelství SmartPress, 352 stran, 599 Kč

Recept

Valašská kyselica Foto: Regionální kuchařka

Valašská kyselica

Hutná valašská polévka z kysaného zelí se dřív snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese; jeden talíř je tak vydatný, že stačí místo oběda.

Česko vaří s Pohlreichem

ČESKO VAŘÍ S POHLREICHEM

Nová kniha je další z řady úspěšných kuchařských knih, které vyšly pod taktovkou "šéfa" Zdeňka Pohlreicha. Stejně jako předešlé tituly, i tato kniha doprovází novou televizní show Česko vaří s Pohlreichem.

Jídla, která najdete v této kuchařce, jsou velmi efektní a rychlá na přípravu. Celé menu tak, při troše šikovnosti, zvládnete uvařit do hodiny.

V knize najdete 23 kompletních menu obsahujících recepty na předkrm, hlavní jídlo a dezert. Když už ne před kamerou, tak alespoň doma zkuste se Zdeňkem uvařit nejlepší večeři vašeho života!

Vydalo nakladatelství Closer Publishing.

Recept

Vepřové kotletky se zelím Foto: Česko vaří s Pohlreichem

Vepřové kotletky se zelím

Kvalitní maso má skvělou chuť samo o sobě, ale když ho vyladíte trochou bylinek a fantastickou voňavou přílohou, odmění se vám královskou chutí. Nevšedním způsobem ...

Láska prochází kuchyní

LÁSKA PROCHÁZÍ KUCHYNÍ

Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek

Kniha Denisy Bartošové obsahuje nejen báječné recepty na jedlé dárky všeho druhu – pro děti, ženy (maminky, dcery, kamarádky…) i muže (partnery, tatínky…), ale především originální nápady na jejich balení. Láska prochází kuchyní je přehledně rozdělena do kapitol odpovídajících tematicky jednotlivým měsícům – vždyť únor je lásky čas, červen patří dětem a prosinec si tvorbu dárků pro blízké přímo žádá! S autorčinou pomocí zvládnete jedlý dárek připravit do posledního puntíku (kniha obsahuje také přílohu, kde najdete jmenovky, krabičky, kornouty atd.), ale poslední krok – darování – je již pouze na vás.

Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Recept

Burákové máslo  Foto: Láska prochází kuchyní

Burákové máslo

Buď ho milujete, nebo nesnášíte. Jinak to nebývá. Když jsem tvořila recepty do této kapitoly, napadlo mě vyzkoušet ty domácí. Nemůže to být přece nic složitého. Právě ...

Jamie Oliver - 15 minut v kuchyni

15 MINUT V KUCHYNI

Jamie Oliver

Nová kuchařka Jamieho Olivera vás naučí vařit bleskově rychlá jídla pro pracovní dny. Volně navazuje na předchozí úspěšný titul „Jamie Oliver – 30 minut v kuchyni“. Kniha čtenáře naučí připravit rychlé a zdravé hlavní jídlo, které nakrmí celou rodinu. „Kniha je zcela a úplně věnována tomu, co chcete – bleskově připravené chutné a výživné jídlo na každý den,“ dodává Jamie Oliver.

Jídla v knize splňují téměř nemožné zadání. Jsou zároveň nutričně a chuťově vyvážená, nezávisí na drahých surovinách a jejich příprava je bleskově rychlá. Recepty jsou načasovány asi na 15 minut přípravy, i začátečníkům ale umožní připravit skvělé jídlo na konci vytíženého pracovního dne.

Recepty jsou rozděleny do 9 hlavních kapitol podle typu jídla – kuře, hovězí, vepřové, jehněčí, ryby, těstoviny, polévky a sendviče, zelenina, snídaně. Řada receptů je vegetariánských, takže se úplně obejdou bez masa. Každá jednotlivá porce pak obsahuje zhruba 580 kalorií a obsahuje maximálně vyvážený poměr živin.

Recept

Carbonara s chorizem, © 2012 Jamie Oliver Enterprises Limited Foto: David Loftus

Carbonara s chorizem a salát z katalánského trhu

Výborné krémové těstoviny s lehce pikantní omáčkou, a k tomu svěží salát se sladko-kyselou zálivkou. Toto výtečné jídlo si podle receptu Jamieho Olivera zvládnete ...

Zelenina moje láskaZELENINA, MOJE LÁSKA

Marcel Ihnačák

V nové kuchařce šéfkuchaře Marcela Ihnačáka se spolu s ním zamilujete do zeleniny.

Kapitoly věnované jejím jednotlivým druhům přesvědčí i ty nejzarytější odpůrce zeleniny, aby ochutnali nádherné výtvory z cukety, lilku, chřestu, fazolek, rajčat, papriky nebo brokolice. Nechybí ani slovenská (a vlastně i česká) klasika jako zelí a brambory, které Marcel Ihnačák představuje netradičním, zato inspirativním způsobem.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci masa, ryb a plodů moře.

Bonusem jsou čtyři kapitoly věnované ovoci – s návody, jak ho lze připravit nasladko i naslano.

Recepty doplňují Marcelovy tipy, triky a komentáře, které vám pomůžou zorientovat se na trhu či v obchodě nebo ulehčí vaření díky novým způsobům přípravy.

Vydalo nakladatelství Slovart, www.slovart.cz

Připravila: Klára Michalová

 

Článek

Olej dokáže dát jídlu tu správnou chuť Foto: thinkstock.com

Jak vybrat: Olej na vaření i na salát! SERIÁL

Při výběru se kromě chuti musíme zaměřit i na to, aby neobsahoval příliš mnoho cholesterolu.

Článek

Jak vybrat tu nejlepší šunku? Foto: thinkstock.com

Jak vybrat: Tu nejlepší šunku! SERIÁL

Místo poličanu si raději dejte pořádnou porci kvalitní šunky.

Videa

reklama

reklama