Bílkoviny vám pomůžou zlepšit kondici a zhubnout! Zkuste nové recepty s Bílkounem

Bílkoviny pomůžou s hubnutím  Foto:
Bílkoviny pomůžou s hubnutím
Foto: iStock

Ať už se snažíte vylepšit své sportovní výkony, zhubnout do plavek, nebo prostě jen zdravě žít, bez bílkovin se neobejdete. Jsou pro lidské tělo základním stavebním materiálem. Bílkoviny, které přijímáte, ale musí být kvalitní.

Ideální cestou je konzumace vaječných bílků, které mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah proteinů.

Spousta z nás se při hubnutí zcela chybně uchýlí k drastické dietě a mučení v posilovně. Jenže ono se nic neděje a výsledek se nedostavuje, možná se váha dokonce zvyšuje. Chyba bude nejspíše ve špatně zvolené fyzické aktivitě a nevhodně sestaveném jídelníčku. Návodem k tomu, jak se zdravě dostat do formy a následně si ji udržet, je odborníky tolik opakované jídlo 5x denně, omezení sacharidů a dostatečný příjem bílkovin. Proteiny jsou nezbytné, i když budujete svalovou hmotu.

Stejně tak jako je pro stavitele nejdůležitější stavební materiál, pro lidské tělo jsou základním a nepostradatelným prvkem bílkoviny. Tím pádem je nutné, aby byly dostatečně zastoupené v naší stravě. Příjem kvalitních zdrojů bílkovin je pak ještě důležitější v případě držení redukční diety, kdy pokud máme snížený energetický příjem, tělo začne pokrývat své energetické potřeby právě bílkovinami. Ptáte se, jaké potraviny jsou ideálním zdrojem bílkovin?

Vanilkový Bílkoun se skvěle hodí k ovoci Foto: Vanilkový Bílkoun se skvěle hodí k ovoci; foto: archiv Papei

„Vejce lze podle vědců považovat při budování kondice nebo hubnutí za ,ideální potravinu’. Obsahuje kromě vitamínů (A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E a K), minerálů a lecitinu také velké množství proteinů (1 vejce pokryje cca 14 % procent denního příjmu bílkovin), které jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, jež organismus potřebuje pro zdravý vývoj a obnovu buněk. Mým svěřencům při tréninku rozhodně jejich konzumaci doporučuji,“ říká Anna Kelišová, kondiční trenérka.

A jak vaječné bílky konzumovat? Dají se upravovat, ale samotné se rychle přejí. Martina Jindrová, mistryně Evropy v thajském boxu, nedá dopustit na Bílkouna. „Bílkoun mi pomáhá udržet si dostatečný přísun bílkovin, který si musím hlídat. Obzvlášť v době, kdy intenzivně trénuji.

Kromě Natural příchutě můžete zvolit další sladké i slané varianty Bílkouna Foto: Kromě Natural příchutě můžete zvolit další sladké i slané varianty Bílkouna; foto: archiv Papei

Vegetariánský produkt z vaječných bílků obsahuje minimum kalorií, ale zato velké množství proteinů. Ocení ho proto mimo jiné sportovci, je vhodný i pro redukci váhy. V nabídce jsou příchutě, které si můžete užívat na snídani, svačinu, oběd i večeři: vanilkového nebo banánového Bílkouna oceníte s ovocem, varianty natural, pikant nebo uzený budou skvělé s dobrým pečivem nebo v salátu nebo je využijte při přípravě teplých pokrmů. Skvělé jsou například v thajském kari nebo místo tofu v miso polévce.

CHILLI CON BÍLKOUN S JASMÍNOVOU RÝŽÍ

Pokud místo mletého masa zvolíte proteiny z bílku, dostanete do sebe velkou porci čistých bílkovin bez zbytečného tuku. Takové jídlo je nejen nízkokalorické, ale i velmi chutné. Bílkoun sám o sobě je lehce pikantní a spojením s výraznými chutěmi rajčat, oliv a koření vytvoříte opravdu lahodné jídlo.

Chilli con Bílkoun Foto:

Potřebujete:

• plechovku krájených rajčat

• bílkoun pikant

• černé olivy

• chilli papričku

• 1 červenou cibuli

• 2 stroužky česneku

• olivový olej

• sůl, pepř

• jasmínovou rýži

Postup:

Na oleji nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Po chvilce přidejte nakrájená rajčata, na kostičky nakrájeného bílkouna, chilli papričku a černé olivy. Vše nechte cca 15 minut probublávat. Hotovou směs ochuťte solí, pepřem a podávejte s jasmínovou rýží.

UZENÝ BÍLKOUN S KARI A FAZOLEMI

Tohle jídlo připomíná nejvíce oblíbené chalupářské fazole. Uzená příchuť a máslové fazole skvěle ladí s indickým kari kořením, ale pokud chcete klasičtější variantu, použijte sladkou a pálivou papriku, nejlépe zauzenou.

Uzený Bílkoun s fazolemi Foto:

Potřebujete:

• uzený bílkoun

• plechovku bílých fazolí v nálevu

• lžičku kari

• sůl

• rýži

Postup:

Na pánev vsypte bílé fazole, přidejte lžičku kari a na kostičky nakrájeného uzeného bílkouna. Směs nechte prohřát, ochuťte solí a podávejte s rýží a zeleným salátem.

(klam), TZ

Videa

reklama

reklama