Barcelona na talíři: poradíme, co rozhodně musíte ochutnat!

Barcelona na talíři  Foto:
Barcelona na talíři
Foto: iStock

Barcelona je katalánská kráska s širokou barevnou sukní, na kterou jí šplouchají vlny Středozemního moře. Je bohémka, takže se moc nemaluje a občas si neholí nohy, ale vždycky si udělá čas na přátele a dobré jídlo. A jídlo v Barceloně je prostě skvělé!

V Barceloně nejste jen ve Španělsku, ale také v Katalánsku! Tento rozdíl si místní velice považují a mluví i vaří katalánsky. Zdejší kuchyni logicky ovlivňuje fakt, že z jedné strany Barcelonu svírají hory a druhá strana se otevírá do moře plného čerstvých dobrot. Když si zajdete do supermarketu, zjistíte, že v chlaďáku se se stejnou samozřejmostí jako u nás párky a vejce nacházejí škeble, slávky a chobotnice. Lépe se ale jednoznačně nakupuje na trhu. Trhy se odehrávají v zastřešených tržnicích, které jsou českému turistovi vzhledem příjemně blízké, ale když vplujete plni očekávání dovnitř, ocitnete se v galaxii jídla. Od všeho nesčetně druhů. Dokonce i polotovary, jako zatavené pizzy, vypadají tak božsky a čerstvě, že nemáte sebemenší problém koupit jich deset, jen abyste tu kombinaci ochutnali. Zaseknete se u superčerstvých ryb, sušené šunky, salámů a choriza na milion způsobů. Sami Katalánci tvrdí, že jejich specialitou je „cuina del mercat“, tedy kuchyně z tržiště. Ostatně právě ryby, salámy, olivy a šunky jsou hlavními aktéry nejikoničtějšího španělského pokrmu – tapas.

Barcelona na talíři  Foto:

Barcelona na talíři  Foto:

Tapas bary a restaurace jsou v Barceloně opravdu úplně všude. Sedněte si na hlavní třídu La Rambla, dejte si tapas a sledujte cvrkot tepny města. S tapas vydržíte sedět opravdu dlooouho, zvláště budete-li ho zapíjet vínem. Je to slušný plán na celé odpoledne. Máte jistotu, že ochutnáte maximum místních dobrot. Tapas jsou totiž malé slané zákusky a mohou být z čehokoli, od choriza, přes krevety až po brambory a vejce. Mořské, pikantní, lehké, hutné, bezmasé, masité, výrazné i uklidňující. Festival chutí, vůní a barev.

Recept

Osvěžující sangria s ovocem  Foto:

Osvěžující sangria s ovocem

Sangrii pijou Španělé po celý den – ne každý do ní dává tvrdý alkohol, a tak se dá pro osvěžení popíjet i při práci. Obecně se ale používá červené víno smíchané se sodou...

Barcelona na talíři  Foto:

Slovo "tapa" znamená v překladu pokličku. Stará pověst říká, že kdysi se kousky chleba, plátkem šunky nebo sýra zakrývala sklenice vína, aby nezvětralo. Slané pochoutky zvyšují pocit žízně, a tak se tapas podávaly hlavně jako zákusky v pohostinstvích, kde měly zákazníky povzbudit k řádné konzumaci vína. A že to funguje spolehlivě, poznáte sami.

Dnes už nemusí být tapas jen svačinkou, ale dát si je můžete kdykoli. Většinou to funguje tak, že si objednáte talíř a ochutnáváte jednotlivé tapas. Máte-li větší hlad, můžete rovnou vyzkoušet ración, což je velká porce tapas, nebo poloviční verzi – media-ración. Zapíjejte vínem. To v Barceloně teče proudem a bez omezení. Místní specialitou je cava, perlivé víno z přilehlé vinařské oblasti Penedés, nebo všudypřítomná sangria.

 Dalším kulinářským pokladem je místní paella, ostatně jako na celém iberském poloostrově. Dobrotu z rýže a masa, podávanou v typické pánvi, si můžete dát s mořskými poldy, kuřetem, vegetariánskou nebo se vším najednou. Často bývá krásně žlutá od šafránu, ale za vyzkoušení stojí i pekelně černá varianta se sépiovým barvivem. Pro hlavní chod jsou zde obvyklé variace masa a mořských plodů, takže se nenechte zaskočit králíkem s krevetami nebo sépií s mletým hovězím. Gastroturistu zaujmou i hojně zastoupené recepty na drůbež s ovocem, taková husa s hruškami je místní dobrota.

Barcelona na talíři  Foto:

Barcelona na talíři  Foto:

Až vás přepadne chuť na něco sladkého, smlsněte si klidně jen zmrzlinu u stánku, bude výborná. Ale správně “po katalánsku”, by vás měl čekat kalíšek horké čokolády a smažených churros – podlouhlých koblížků, které se k čokoládě přikusují. Nic pro diabetiky a topmodelky, ale pokud se chcete cítit opravdu “barcelonsky", čokoládu si dejte, místní jsou jí posedlí. Další sladká delikatesa se podobá creme brulée, ale říká se jí crema catalana – vnímáte, doufám, ten rozdíl. Jinak je to vaječný krém s karamelovou krustou, snad jen Barceloňan by vám vysvětlil, v čem je to jiné než francouzská verze. Za lahůdku se tu právem považuje i mei i mató – čerstvý sýr slazený medem.

Recept

Churros se skořicovou čokoládou Foto:

Churros se skořicovou čokoládou

Churros. Za tímto podivným názvem se ukrývají polodlouhé nudle smaženého těsta obalené ve skořicovém cukru. Churros se jedí teplé a namáčejí se do horké čokolády. Nejlepší...

Ať se v Barceloně vrtnete, kam chcete, čekají na vás zážitky. Katalánská metropole je zcela uvolněná a žije hlavně v ulicích. V těch ulicích, kde tapas zapíjeli vínem Gaudí, Picasso, Miró… a teď vy.

Autor: Kamila Ulčová

Barcelona na talíři  Foto: Barcelona na talíři. Foto: iStock

Videa

reklama

reklama