20 receptů na nápadité a rychlé bezmasé večeře, na kterých si pochutnáte

Boloňská omáčka z čočky  Foto:
Boloňská omáčka z čočky
Foto: Marek Kučera

Nemusíte být vegetarián, a přesto se hodí mít v zásobě nějaké bezmasé recepty, které rozšíří váš repertoár. Rozhodně není nutné jíst maso třikrát denně, takže pokud jste si k obědu dali oblíbenou hotovku s masem, k večeři zkuste využít více zeleniny nebo luštěniny.

Další výhodou vaření bez masa je většinou rychlejší příprava. Maso totiž potřebuje v mnoha případech delší čas na úpravu, zatímco zelenina je hotová za pár minut.

Asi nejjednodušší variantou jsou těstoviny na 1000 způsobů – aglio olio nebo s rajčaty nebo jen se sýrem... možností je nepřeberně a většinou máte jídlo na stole do 15 minut.

Stejně vděčné je rizoto, slané ovesné kaše nebo brambory na loupačku s oblíbeným dipem nebo balkánským sýrem a bylinkami.

Velmi dobré je zařadit do jídelníčku luštěniny, a pokud chcete ušetřit čas, použijte konzervované nebo si občas uvařte celý pytel cizrny nebo fazolí a uchovejte je v mrazáku.

Inspirujte se našim výběrem bezmasých receptů:

Recept

Spaghetti cacio & pepe Foto:

Spaghetti cacio & pepe

Občas se stane, že prostě nestačíte nakoupit nebo vám do dveří vrazí nečekaná návštěva. Nezoufejte, italská kuchyně je plná bleskových receptů, na které budou stačit...

Recept

Latkes  Foto:

Latkes

Tuto specialitu aškenázských židů u nás známe víc než dobře – bramboráky jsou takřka naším národním pokrmem. Tato jejich verze je ovšem pikantní, rafinovaná a opravdu...

Recept

Šakšuka Foto:

Šakšuka

Původně libanonská šakšuka je zeleninový pokrm, v němž nesmějí chybět rajčata, papriky a vejce (podobnost s „naším“ lečem není tak úplně náhodná).

Recept

Květákové kung pao Foto:

Květákové kung-pao

Kung-pao nemusí být jen masové – i když kuřecí je u nás asi nejpopulárnější. Vyzkoušejte variantu s květákem :)

Recept

Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou  Foto:

Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou

Nejdůležitější ze všeho a základ celého tohoto jídla jsou dobré a kvalitní rané brambory, čerstvé bylinky a poctivý tvaroh. Varný typ vhodný pro brambory na loupačku je...

Recept

Černá čočka beluga s kurkumou  Foto:

Černá čočka beluga s kurkumou

Pokud chcete do jídelníčku zařadit více zdravých luštěnin, zkuste vsadit na vynikajicí černou čočku, které se říká beluga, podle její podobnosti s kaviárem. Nemusí se...

Recept

Miso rizoto s houbami a máslem  Foto:

Miso rizoto s houbami a máslem

Toto rizoto je moderní japonská verze italské klasiky. Pokrm můžete připravit z různých druhů zeleniny, např. dýně a cukrového hrášku, pokud neseženete asijské houby,...

Recept

Boloňská omáčka z čočky  Foto:

Boloňská omáčka z čočky

Senzační kousek z veganské kuchyně potěší i nevegetariány. Vsadíme se, že by jí nepohrdli ani roduvěrní Italové. Omáčka je skvělá k celozrnným špagetám nebo nudlím soba z...

Recept

Kapustové karbanátky  Foto:

Kapustové karbanátky

Jejich kouzlo spočívá v neporovnatelné chuti kapusty, i když se do nich jaksi ze setrvačnosti někdy přidává i mleté maso či uzeniny. Ale není to vysloveně nutné, kapusta...

Recept

Fenyklový koláč s rajčaty  Foto:

Fenyklový koláč s rajčaty

Pečením fenykl nádherně zkaramelizuje a získá ještě lepší chuť. Teplý slaný koláč je skvělý jako večeře nebo pohoštění na večírek.

Recept

Smažené tofu s chilli solí  Foto:

Smažené tofu s chilli solí

Konzistence tofu smažením zkrémovatí a zlatavá krustička s pálivým nádechem s ním dokáže pravé divy. Tofu je samo o sobě naprosto ryzí surovina, ale s jeho úpravou to...

Recept

Bramboračka s pohankou  Foto:

Bramboračka s pohankou

Sympatická propagátorka bio stravy se ve své nové kuchařce podělila o svůj oblíbený recept na klasickou bramboračku, kterou místo jíšky zahušťuje pohankou lámankou.

Recept

Farmářský salát se ztraceným vejcem Foto:

Farmářský salát se ztraceným vejcem

Jakmile se začne oteplovat, přirozeně se objevuje chuť na čerstvý salát. Pokud ho chcete servírovat jako hlavní pokrm, neměly by v něm chybět ani sacharidy a bílkoviny, v...

Recept

Kari z květáku a rajčat  Foto:

Kari z květáku a rajčat

Tohle kari pochází z indického státu Gujarat, ve kterém jsou obyvatelé převážně vegetariáni. Rajčatová omáčka s kousky kokosu a kořením má říz díky tamarindu, typické...

Recept

Ovesné rizoto s hráškem Foto:

Ovesné rizoto s hráškem

Toto jídlo má díky vývaru plnější chuť. Hodí se jako slaná kaše k snídani, ale také jako lahodný oběd či večeře.

Recept

Sýrové placičky s hořčicí Foto:

Sýrové placičky s hořčicí

Tohle jídlo je taková vděčná rychlovka. Stačí vám na ni pár surovin a nasytíte celou rodinu. Určitě nezapomeňte na čerstvé bylinky, ty tomu dodají spoustu chuti! :)

Recept

Burger z červené řepy s volským okem  Foto:

Burger z červené řepy s volským okem

I když nejíte maso, můžete si dopřát oblíbený burger. Zkuste třeba variantu z červené řepy, která se skvěle snoubí s vajíčkem. Na tomto burgeru si nakonec pochutnají i...

Recept

Ragú s hlívou a špenátem Foto:

Ragú s hlívou a špenátem

Recept z hlívy ústřičné, hezky na smetaně, se špenátem a mrkvičkou. Tak jemné jídlo si parádně rozumí s rýží, navíc je raz dva hotové a za pár korun.

Recept

Hřejivé pesto s fazolemi  Foto:

Hřejivé pesto s fazolemi

Toto je oblíbený recept z mého blogu, který si, doufám, všichni zamilujete. Je neuvěřitelně snadný, ale velmi návykový; poté, co jsem ho uvařila poprvé, jsem ho v...

Recept

Frittata s ovčím sýrem  Foto:

Frittata s ovčím sýrem

Záchrana, když nestihnete nakoupit. Většinu surovin určitě najdete doma a ty zbylé snadno nahradíte – špenát jinou listovou zeleninou, hráškem nebo na nudličky nakrájenou...

Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama